Задава се нова ценова война на хипермаркетите

Битката за клиенти между големите вериги хипермаркети става още по-голяма – до дни на пазара бизнеса си стартира новата марка „Лидл“. На 25 ноември, четвъртък, германската компания, която наскоро погълна магазините “Плюс” в България и Румъния, ще открие 14 супермаркета наведнъж – 4 в София и 10 в страната, съобщава в. „Труд“. От компанията уточняват, че столичните магазини ще са на бул. „Сливница“, в „Дружба“, „Надежда“ и на ул. „Резбарска“ в кв. „Хаджи Димитър“. Освен това ще бъдат отворени магазини в Монтана, Петрич, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Стара Загора, Сливен, Габрово, Ловеч и Варна. През февруари обаче ще бъдат открити още магазини и така новите обекти ще бъдат вече 20-25. До няколко месеца под името “Лидл” ще заработят и магазините “Плюс”, общо 24 в България, вече преустроени.
Все още не е ясно дали ще настъпи истерията като при старта на веригата “Карфур”, когато се продаваше продукт, подобен на кисело мляко, за 9 стотинки. Засега „Лидл“ пази в тайна дали ще атакува със свръхниски цени на основните стоки. Но компанията е сред така наречените дискаунтъри – които залагат на ниските цени. Тя е част от гиганта “Шварц груп” и има над 9000 магазина в 25 европейски страни.
„За нас всички са конкуренти. Дори малкият квартален магазин взема част от пая“, казва пред изданието Милена Денчева – шеф на “Лидл България”. “Вместо 5 вида кетчуп ще предлагаме три, но качествени и на ниска цена. Ще може да се пазарува бързо. Хората ще знаят мястото на всяко нещо и ще могат да приключат с покупките за 5-10 минути. Ще има винаги дребни стотинки на касата, няма да ви карат да мерите продуктите сами“, уточнява тя.
Тези дни литовската верига “Т-маркет”, която откри 31-вия си супермаркет, също обеща много стока и убийствено ниски цени. Своя 663-ти магазин откри и кооперативната верига “Кооп”, която е без конкуренция по селата. Предстои обаче и още една голяма изненада на пазара. Към България интерес вече проявява и голямата германска “Алди”. Хранителните продукти, алкохолът, детските играчки, техниката и дрехите са най-търсените стоки в коледното пазаруване. Това заяви междувременно пред Дарик радио Рая Попова – член на браншова организация на търговците на дребно. Според нея тази година купувачите ще се насочат предимно към стоки на промоция. Намаленията ще варират между 20 и 50%. Очакванията са обаче купувачите да са пестеливи в покупките си около Коледа. Тази година търговците ще са принудени да се съобразят с решение на антимонополната комисия, според което комплектоването на стоки от различен вид и продаването им като промоция е в нарушение на закона, обясни пък Венета Господинова от Комисията за защита на конкуренцията. „Ако съм производител на хляб и ако давам на клиентите си отстъпка от 100 хляба при продажба на всеки 1000, тоест им давам 1100 хляба на цената на 1000, не е възможно вместо тези 100 хляба, вместо натуралната отстъпка, аз да предложа друг предмет на същата цена, например мобилен телефон”, обясни тя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *