Задъхва ли се икономическият тигър Китай?

Забавянето на икономическия растеж на Китай и резкият спад на фондовия пазар не са предвестник на криза, а за “необходими” корекции във втората по големина икономика в света, заяви високопоставен представител на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс.

Най-новите доказателства за спада в растежа в Китай е случилото се на световните пазари в петък, когато Wall Street отбеляза своя най-голям еднодневен спад за почти четиригодишен период.

“Паричните политики бяха много разпространени през последните години и е необходимо приспособяване”, твърди Карло Котарели, изпълнителен директор на МВФ, представляващ страни като Италия и Гърция в борда му. “Прибързано е да говорим за криза в Китай”.

Той отново подчерта прогнозата на МВФ за 6,8% растеж на китайската икономика през тази година, което е под 7,4-те процента ръст, които тя отбеляза през 2014 г.

“Икономиката на Китай се забавя, но това е съвсем естественото нещо, което трябва да се случи. Това, което се случи през последните дни, е шок за финансовите пазари, и е нормално”, допълва той.

Китайските пазари отбелязаха спад от над 30 на сто от средата на годината досега. След като обяви редица лоши икономически данни, Пекин обезцени юана в изненадващ ход миналата седмица. Котарели твърди, че през следващите седмици МВФ ще обсъди с китайските власти това решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *