Зад цените на акциите стоят програмите с лесни пари

За инвеститорите това означава, че трябва да се пренасочат към активи, които са в по-малка степен зависими от ръста на производствените разходи. Това много ясно се видя в търговията на Wall Street снощи, където индустриалните корпорации бяха подложени на умерен натиск, докато технологичният сектор усети подкрепа.
DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.01% до 12 983 пункта.  S&P 500 INDEX порасна с 0.17% до 1 365 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX добави 0.23% до 2 963 пункта.
На седмична база сините чипове регистрират хилав напредък от 0.3%, широкият измерител добавя също толкова, а високотехнологичният бенчмарк подобрява резултата си с 0.4%.
През тази седмица водещия индекс на Wall Street подскочи до над 13 хил. пункта, което не беше му се случвало от 2008 година насам. За анализаторите това е добър повод да припомнят, че това е просто една цифра, която не отразява обективната реалност. Безработицата в САЩ не се е подобрила чувствително, а икономиката не расте с нужния темп. И с просто око се вижда, че зад надутите цени на акциите стоят излетите милиарди долари от програмите за количествено улеснение. А това всъщност е негативен знак, защото вместо в икономиката, лесните пари отново се изливат на борсите, създавайки рискове от нови балони.
Петролът поскъпна до $ 109.77 за барел лек американски с доставка през април и до $ 126.65 за барел от сорта брент, който е от изключителна важност за потребителите в Европа. На седмична база суровината поскъпна със страховитите 6%.
Силен бе финала на седмицата и за еврото, а причината за това е предстоящия през следващата седмица втори и може би последен аукцион, на който Европейската централна банка ще даде възможност на банките от еврозоната да рефинансират дългосрочно задълженията си, ползвайки евтин ресурс от фондовете й. След като вече усетиха позитивния ефект на първото подобно улеснение, финансистите са във видима еуфория. Еврото скочи от $ 1.3367 на 4 1.3462. Доларовият индекс, проследяващ движението на зелените пари спрямо шест основни съперника, DXY, се смъкна с 0.30%. Спрямо японската йена доларът остава силен и се обменя над психологическата граница от 80 йени за долар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *