Заемите растат по-бързо от доходите

Рекордни 56,5 млрд.лв. заеми са отпуснали от банките на бизнеса и домакинствата до август 2018 г.

Ако добавим и 3,6 млрд. лв., раздадени от небанкови финансови институции и лизингови дружества, сумата набъбва до 60,1 млрд. лв.Заемите растат по-бързо от доходите.

Резултат с изображение за заеми

Това означава, че задлъжнялостта е над 1/2 от планирания 100,5 млрд. лв. БВП за тази година.

Ръстът на банковите заеми само за потребление на годишна база наближава 15%, а на ипотечните е малко под 10%.

Така само за една година банковите кредити за домакинствата са нараснали с 2 млрд. лв., отчита БНБ. С една дума, задлъжнялостта на домакинствата и на фирмите расте по-бързо от доходите. По данни на НСИ за година те са се увеличили с 9,8%.

Ръстът при кредитирането надминава и този на БВП, който се увеличава с около 4% на година, което се случва за първи път от 10 години насам.

Ако обяснението за бума при ипотеките е поевтиняването им, то при потребителските причината е в по-високите доходи, спада на безработицата и икономическата стабилност.

Средният лихвен процент по потребителските заеми в левове се е вдигнал до 8,88% в сравнение с година по-рано, информира в.24часа.

В същото време ипотечните заеми продължават да поевтиняват – до 3,44%, ако са в левове, и до 3,88% за тези, които са договорени в евро, информира infostock.bg.

Темповете на увеличаването при кредитите за потребление не спадат дори и след като тяхната реална цена, а не само лихвите расте втори месец. Годишният процент на разходите (ГПР) по тези продукти в левове, който включва освен лихви, всички такси и комисиони, е бил 10,26% през юни тази година. През юли се е покачил до 10,91%, а през август – до 11,10%.

При жилищните кредити данните на БНБ все още не показват признаци за поскъпване. Средният процент за тяхното обслужване за година по тези в левове остава под 4% и през август – 3,94%, само при тези в евро има леко месечно покачване до 4,34%.

Въпреки обърнатата посока на лихвите в края на август потребителските кредити вече възлизат на 8,9 млрд. лв., което е със 100 млн. лв. повече от юли и с 1,2 млрд. лв. повече от август миналата година.

Жилищните кредити в края на август т.г. са 10,15 млрд. лв. Това означава, че за месец те са се увеличили със 100 млн., а в сравнение със същи ямесец на 2017 г. са с 900 млн. лв. повече.

Фирмите са по-предпазливи при тегленето на заеми от домакинствата, показват още последните данни на централната банка.

Ръстовете при фирменото кредитиране гравитират около ръста на икономиката- 3 до 4% на годишна база. Към края на август заемите за бизнеса достигат рекордните за последните 5 години 32,5 млрд. лв.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *