Законът за земята застрашава бизнеса на публични компании

Публичните компании могат да загубят бизнеса си заради последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Това коментира финансовият консултант Камелия Лазарова в ефира на телевизия Bulgaria On Air.
Промените предвиждат глоби за чужденци от страни извън Европейския съюз и офшорни компании, които притежават земя у нас. По-рано този месец парламентът прие промени в закона, с които се въвеждат санкции в размер на 100 лева на декар притежавана от офшорка земеделска земя от 1 май. Ако дружеството не отстрани нарушението, след три месеца се предвижда санкцията да се утрои, т. е. става 300 лева на декар.

“Промените в Закона за земеделските земи в момента касаят най-много публичните дружества, тъй като по Закона за публичното предлагане на ценни книжа акциите на публичните компании са свободно прехвърляеми, тоест компаниите не могат да упражняват контрол върху това дали граждани извън ЕС придобиват техни ценни книжа. Според новите промени обаче на тях им се вменява тази отговорност и нещо повече – те ще бъдат глобявани, а при това глобите са толкова големи, че могат да съсипят не един или два бизнеса“, обясни още Лазарова.

„Акционерните дружества със специална инвестиционна цел са едни от най-успешно развиващите се дружества на българския фондов пазар. Те съставляват много голяма част от оборота на борсата. Не става дума за някоя периферна компания или група от компании. Те са сърцето на фондовата борса“, коментира и инвестиционният брокер Илиян Скарлатов.

По думите му от промените ще бъдат засегнати и фармацевтични компании у нас, които отглеждат различни култури, за да ги използват за свои продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *