Заловиха Сейф ал Ислам

Един от бойците в Злитан заявил пред телевизията, че Сейф ал Ислам бил ранен на няколко места в гърба. Очаква се съвсем скоро да бъдат разпространени снимки от неговото задържане, предаде bTV.
Съобщението на телевизията последва противоречиви информации за съдбата на Сейф ал Ислам, който според някои източници бил убит, а според други – бягал към границата с Нигер. Tам се намира от септември другият син на полковника – Саади Кадафи.
Лидерите на Преходния национален съвет в Либия все още не могат да определят мястото, където ще бъде погребан убитият Кадафи.. Министърът на информацията на Съвета – Махмуд Шамам съобщи, че Кадафи ще бъде погребан още днес. Други представители на новата власт в Джамахирията също потвърждават информацията, че тялото на полковника ще бъде положено в земята днес в гробището на град Сирт, предаде ИТАР ТАСС. Според агенция Ройтерс погребението се отлага с няколко дни. Телевизия „Ал Арабия“ пък твърди, че погребението вече се е състояло тайно.
След новината за смъртта на Кадафи, правозащитната организация „Амнести интернешънъл” заяви, че Преходният национален съвет (ПНС) е длъжен да проведе независимо разследване на обстоятелствата около смъртта на Муамар Кадафи, който след като е прострелян в главата, е бил заловен жив от въоръжени поддръжници на ПСС, предаде Агенция „Фокус“. На записи, излъчени по световните телевизионни канали, се вижда как въоръжени лица влачат по земята окървавеното, но все още живо тяло на Кадафи.
Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека също поиска да бъде проведено разследване за смъртта на Кадафи, предаде Би Би Си. „Не е ясно как е починал. Смъртта му трябва да бъде разследвана”, заяви представителят на службата в Женева Рупърт Колвил.
Междувременно, военните на НАТО обмислят решение за прекратяване на операцията в Либия „Обединен защитник“. Генералният секретар на алианса Андерс фон Расмунсен заяви, че решението за края на операцията ще бъде взето в координация с Преходния национален съвет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *