Заможните британци пак поглеждат към Континента

Резките ценови спадове в апетитните европейски пазари на имоти и покачването на паунда привличат богатите британски инвеститори към континентална Европа точно навреме за лятото. Фирмите, предлагащи чужда валута, и агенциите за недвижими имоти докладват за възобновен интерес от страна на заможните британци, които се ориентират към ваканционни жилища из Франция, Испания, Италия и Португалия.
Чуждестранният ипотечен кредитор Conti Financial Services регистрира скок от 20% в запитванията в последните седмици. Внезапното засилване на активността идва след месеци на слаби продажби, произтичащи от нежеланието на британските купувачи да наливат пари в континентална Европа при практическо равенство в стойността на паунда и еврото. Това развитие е обрат в наблюдавания напоследък тренд европейските купувачи да се тълпят на британския пазар заради изгодния обменен курс.
Доставчикът на чуждестранна валута Currencies Direct заяви, че броят на базираните във Великобритания клиенти, които купуват евро за придобиване на имот в континентална Европа, е двойно по-голям от миналогодишния. „През последните седмици имаше драматичен ръст в количеството пари, навлизащо в международния имотен пазар, казва Марк О’Съливан, директор продажби в компанията. Множество богати британци разполагат със значителни суми в брой и явно новото поскъпване на паунда е повдигнало самочувствието им.“
Паундът все още е по-слаб спрямо еврото, отколкото преди година, но през последните два месеца си върна част от позициите. Перспективите пред британската валута остават несигурни, след като възстановяването й се натъкна на спънка, когато Standard & Poor’s понижи перспективата си за Великобритания. Въпреки това анализаторите вярват, че паундът ще продължи да расте.
Адам Джордан от Moneycorp, която извършва валутни транзакции за частни клиенти, казва, че хората, които доскоро колебливо са търсели имоти в чужбина, вече започват да купуват. Миналата седмица компанията обмени двойно по-голямо количество паунди в евро отпреди седмица. Джордан заявява, че еврото се търгува в горната част на диапазона 1,09-1,14 паунда и всяко движение нагоре ще предизвика още по-сериозен апетит у купувачите на имоти.
„Ще е интересно да се види дали високите нива ще бъдат тествани отново в следващите седмици. Миналата седмица паундът за кратко излезе от интервала, но подобрението бе укротено от S&P“, заяви той.
Другият стимул за купувачите са регистрираните ценови спадове из цяла Европа. Според Ник Барнс, съдружник в Knight Frank, нито един район не е бил пожален от кризата, макар някои пазари да са в по-добро състояние от други. Най-тежко засегната бе Испания, където цените в някои южни крайбрежни курорти паднаха до 40% спрямо най-високата им стойност.
Популярни райони в Италия, Португалия и Северна Майорка също отбелязаха ценови спадове от 10-20%. Барнс казва, че Кианти е на сравнително добра стойност, а купувачите могат да постигнат разумни отстъпки за имоти в Сребърния бряг на Алгарве.
Дори първокласните френски курорти бяха засегнати. „Цените на Лазурния бряг далеч не са толкова занижени, тъй като там нямаше пресищане на пазара, обяснява Барнс. Продавачите трябва да са реалисти за ценообразуването. Стойността на имотите вероятно е паднала с 10-12%.“
О’Съливан заяви, че ценовите спадове могат да насърчат повече купувачи, дори ако паундът остане на сегашното ниво: „Находчивите инвеститори съзнават, че макар паундът да е с 15% по-слаб спрямо еврото към същия период на миналата година, отстъпката от 30%, която могат да спазарят от исканата цена, означава, че паундът им струва около €1,40-1,45.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *