Започва икономическия форум в Давос

Прогнозите са за по-бърз растеж тази година, но икономическата криза ще продължи да отеква в швейцарския планински курорт Давос, където днес започва 44-ата среща на световни лидери, събрали се да обсъдят доколко стабилно е икономическото възстановяване, информира ДПА.

Участието си във форума са потвърдили вече над 40 държавни и правителствени лидери, сред които президентката на Бразилия Дилма Русеф, южнокорейската й колега Пак Гън-хе, президентът на Мексико Енрике Пеня Нието, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, на Италия – Енрико Лета, на Япония – Шиндзо Абе.

Възгледите си за глобалните предизвикателства и бъдещето на Близкия Изток ще представят президентът на Иран Хасан Рохани, президентът и премиерът на Израел Шимон Перес и Бенямин Нетаняху. В икономическия форум ще се включи и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който ще говори и в Монтрьо на конференцията, посветена на Сирия.

Швейцария събира тези дни видни политически и обществени личности, които могат да влияят на уреждането на кризисни явление в световната икономика, отбелязва ИТАР-ТАСС. Около 3000 военни ще бъдат разположени в кантона Граубюнден, където се провежда срещата, съобщи швейцарското министерство на отбраната, цитирано от АФП.

По-рано папа Франциск изпрати послание до участниците в Световния икономически форум в Давос с призив да осигурят по-справедливо разпределение на благата в интерес на обикновените хора. „Не трябва да се допуска разхищаването на храна и хиляди хора да умират от глад всеки ден“, се казва в посланието му до форума, предадоха АФП и Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *