Започва разширяването на Панамския канал

Започнаха работите по изграждане на нова серия шлюзове, които ще позволят гигантски търговски кораби да преминават през междуокеанския Панамски канал, според компанията, ръководеща осъществяването на проекта, предаде АФП.
Консорциумът, ръководен от испанската Sacyr, миналия месец спечели търг за 3 млрд. долара за изграждането на трета серия от шлюзове, които ще бъдат “едни от най-големите и най-важни граждански инженерни работи, осъществявани някога“, се казва в изявление на компанията, цитиран от БГНЕС. Договорът, спечелен от групировката с участието на италиански, белгийски и панамски компании е най-голямата част от проекта на стойност 5,25 млрд. долара за разширяване на капацитета на водния път. Той ще пропуска големи кораби, които сега са принудени да заобикалят Кейп Хорн в най южната точка на Южна Америка, за да преминат от Атлантика в Тихия океан.
Разширението е предвидено да завърши през 2014 г., сто години след първото откриване на изградения от САЩ канал. 80-километровият воден път обслужва 5 % от световната търговия и по-голямата част от стоките, пътуващи между Китай и източния бряг на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *