Започна работна среща по Европейската програма за наблюдение на Земята

София /КРОСС/ Европейска работна среща „Изграждане на оперативен капацитет по програмата ГМОСС – глобален мониторинг за околна среда и сигурност“ започна днес в хотел Шератон, под егидата на министър-председателя на Република България Бойко Борисов и с подкрепата на ГМОСС Бюрото към Генерална дирекция „Предприятия и промишленост“ в Европейската комисия.

От 2006 г. до сега се създадоха пространствени бази данни в съответствие с изискванията на директивата INSPIRE и с компонентите на инициативата ГМООС, каза по време на срещата Първан Русинов, заместник-.министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той посочи, че проектите по програмата ГМООС и по-конкретно в сферата на превенцията и управлението на риска се реализираха при използването на добри европейски практики за публично-частни партньорства с общини, водещи научни институти и неправителствени организации. Първан Русинов заяви, че България е поставила началото на създаване на необходимия технически и експертен капацитет в областта на глобалния мониторинг на околната среда и сигурност, което ще е от полза при вземането на успешни управленски решения. Той отчете още, че досега нашата страна е реализирала 4 проекта в различни сфери на рискове от природни бедствия, а именно рискове от наводнения, горски пожари, прогнозиране и оценка на щети от земетръс.
Кристалина Георгиева, еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи, поздрави чрез видеовръзка от Брюксел участниците в срещата. Тя заяви своята категорична подкрепа на глобалния мониторинг на околната среда и сигурността, услуга от световно значение. На днешната международна среща бяха популяризирани ролята и значението на Европейската програма за земно наблюдение – ГМОСС, за един по-добър и безопасен свят чрез предоставянето на модерни и навременни данни и услуги в областта.
Ключов акцент в програмата бе ролята на новите страни-членки в управлението и изпълнението на новата оперативна европейска програма, както и обмена на актуална информация между публичната администрация, европейските институции /ГМООС Бюрото, Европейската космическа агенция, Европейската агенция за околна среда, ЕУМЕТСАТ – Европейска организация за използване на метеорологични спътници и др./, учени от цяла Европа и представители на бизнеса и неправителствения сектор, които развиват и предоставят продукти и услуги за наблюдение на земята, управление и мониторинг на различни процеси, свързани с климата, природни бедствия, риска и сигурността.
Представени бяха и резултатите по текущите проекти в областта на ГМООС, финансирани по Седма рамкова програма на ЕС за научно и техническо развитие, както и възможностите за изграждане на бъдещи партньорски мрежи и регионални структури.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *