Заради касовите апарати НАП получава достъп до всички медицински досиета

Спорната наредба на НАП за новите касови апарати поражда нови абсурди. За да може приходната агенция да следи в реално време дали личните лекари издават касов бон за потребителската такса от 2.90 лв., тя получава достъп до медицинските досиета на всички пациенти.Заради касовите апарати НАП получава достъп до всички медицински досиета.

Резултат с изображение за нап

Ситуацията е не по-малко абсурдна от случая с данъчните, които играха хоро в селско читалище, за да „хванат“ как не се издава касов бон за такса от 1.50 лв. В читалището беше комично, а при медицинските досиета е скандално и опасно, нарушава лекарската тайна и Закона за защита на личните данни.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и Българският лекарски съюз предупредиха как за нуждите на фискалния контрол данъчните ще могат да прегледат и всяко лечение и изследвания, назначени на всеки пациент. Това ще е възможно, тъй като тепърва медицинският софтуер ще се приема като Софтуер за управление на продажбите в търговски обект – СУПТО, и НАП ще има достъп до всички данни в него, информира в.Сега.

На среща между лекарския съюз и НАП в началото на март е станало ясно, че според данъчните медицинският софтуер трябва да се интерпретира като СУПТО и така информацията от издаден касов бон за извършена продажба, т.е. платена потребителска такса, да може да се предава към НАП в реално време. Така обаче данъчните ще получат информация и за съдържанието на медицинското досие на всички пациенти – всичко, което личният лекар например е въвел за него. Според наредбата за фискалните устройства към НАП по същия начин се отчитат и болниците, и аптеките.

В момента достъп до медицинските досиета на пациентите имат лекарите и фирмите, които правят медицинския софтуер. Тепърва обаче, ако се назначи проверка на НАП с одиторски профил, който според наредбата дава подобен достъп само срещу ЕГН или трите имена на пациента, служителят на НАП ще може да прочете всичко – изследвания, консултации, назначени лекарства, прием в болница. Това е достъп до „чувствителна информация“, смятат от сдружението на общопрактикуващите и припомнят, че така се нарушават лекарската тайна и изискванията на регламента за защита на личните данни. „Здравеопазването е част от националната сигурност на България. Разширяването на кръга лица с достъп до чувствителна здравна информация, особено такава, отнасяща се до публични и обществени личности, държавни служители, а и всички нас, създава риск и за националната ни сигурност и в частност социалната стабилност в обществото“, припомнят джипитата.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *