Заселват изчезнал вид диви коне в Източните Родопи

Първоначално ще бъде заселено едно стадо и три отделни мъжки коня, като постепенно те ще бъдат научени да живеят сред флората и фауната на Източните Родопи.
Как ще стане това, разказва Христо Христов, който отговаря за биоразнообразието в този район: „Харемът включва един мъжки, шест женски – съпруги. Те ще имат четири кончета. Това ще стане ядрото, с което ще започнем работа, тоест притегателният център. Към този харем ще има и три млади мъжки от съвсем различни хареми, генетично далечни от тях, които ще отглеждаме в мъжки клуб. Мъжкият клуб ще бъде както си е по природен начин – в друго ограждение на 5 км от основаната единица. В момента, в който имаме отделени мъжки, изгонен от харема, това ще стане по-догодина – първите ще бъдат три мъжки от Холандия, които ще бъдат изгонени – ще ги вкараме в този мъжки клуб. А когато женските са готови да се отделят от харема и да се започне създаването на нов харем, ще опитаме да направим втория харем с един от тези генетично далечно мъжки“.
Най-големият проблем, с който тарпаните ще трябва да се справят, са вълците, които не се срещат в Холандия. Първоначално те ще бъдат пазени от хищниците със специална ограда, по която тече слаб ток, а след като свикнат с останалите особености на флората и фауната, в стадото им ще бъде причислена женска от друг вид, която да ги научи да се справят с вълците.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *