Засилва се недостига на кадри

Бизнесът у нас е изправен пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам. Засилва се недостига на кадри.

Резултат с изображение за работници

Това сочи проучването „Недостиг на таланти 2018“ на фирмата за персонал „Менпауър“, включващо над 600 компании.

Общо 68% от фирмите в България се затрудняват да запълнят свободните си позиции, като най-сложни за намиране са квалифицираните работници, инженерите и шофьорите. Дефицитни са още служителите за ресторанти и хотели, здравните специалисти, ИТ специалистите, търговските представители. В топ 10 на най-трудно намираните кадри попадат още мениджърите, офис служителите, счетоводителите и финансистите.

Според изследването 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на кадри в България. Сред останалите пречки са липсата на умения по специалността (24%), както и на опит (11%). 11% от компаниите не могат да запълнят свободните си места заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане и липсата на т.нар. меки умения – комуникация, работа в екип и решаване на проблеми, информира в.Сега.

Още три балкански държави са сред страните, изпитващи най-големи трудности в намирането на подходящи служители. В Румъния от недостиг на кадри се оплакват 81% от предприемачите, в Турция – 66%, а в Гърция – 61%. Най-сериозно е положението с намиране на служители в Япония (89%), Тайван (78%) и Хонконг (76%), както и в Сингапур (56%), Индия (56%), Словакия (54%) и Аржентина (52%).

Ирландия (18%), Великобритания (19%) и Холандия (24%) изпитват най-малко трудности да попълнят свободни позиции, като работодателите, заявили, че не могат да открият търсените кадри, са съответно 18%, 19% и 24%.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *