Застрахователите отчетоха рекордни печалби за 2018 година

На фона на множество скандали и наложени санкции застрахователният сектор бележи рекордни печалби и премийни приходи. С близо 50% е скочила печалбата на компаниите, които се занимават с общо застраховане, и през 2018 г. достига рекордните 91 млн. лв.Застрахователите отчетоха рекордни печалби за 2018 година.

Резултат с изображение за застраховане
960 × 480Изображенията може да са предмет на авторски права. Научете повече

Това показват предварителните данни за състоянието на застрахователния пазар към 31 декември 2018 г., публикувани от Комисията за финансов надзор (КФН). В общото застраховане са отчетени и рекордни премийни приходи. За първи път е премината бариерата от 2 млрд. лв. привлечени застраховки, което спрямо предходната 2017 г. е ръст от 20%. Изплатените обезщетения през изминалата година са за 1 милиард лева при 846 млн. лв. година преди това.Застрахователите отчетоха рекордни печалби за 2018 година.

Решаваща заслуга за добрите финансови резултати в общото застраховане е драстичното поскъпване на задължителната „Гражданска отговорност“ през миналата година. Най-масовата застраховка скочи от средно 220 лв. до 330 лв. само за няколко месеца. Данните на КФН показват, че 70% от брутните премийни приходи в общото застраховане се формират от автомобилните застраховки, в които се включва и „Каско“. Само от „Гражданска отговорност“ (ГО) през миналата година приходите са за 935.6 млн. лв. при 659.2 млн. година преди това, информира в.Сега.

Ръстът на премийните приходи от „Гражданска отговорност“ идва и от все по-плътното обхващане на всички собственици на автомобили. От година вече работи директна онлайн връзка между КАТ и Гаранционния фонд на застрахователите, което позволи покритието на моторните превозни средства с „Гражданска отговорност“ да надхвърли 90% и все повече да доближава 100%. Не трябва обаче да се забравя и фалита на кипърския застраховател „Олимпик“ през лятото на 2018 г. Преустановяването на работата му осигури за българските компании нови 200 000 клиенти, които бързо трябваше да сключат наново полици по „Гражданска отговорност“. Солидният пазарен дял на „Олимпик“ от 10%, реализиран благодарение на ниски цени, се оценява на 50 – 60 млн. лв. премийни приходи на година. Заради проспаната криза с кипърския застраховател с поста си се раздели шефът на застрахователния надзор Ралица Агайн. И до момента обаче няма назначен надзорник на този пазар. В животозастраховането отчетената печалба за 2018 г. е 27 млн. лв. и е почти без промяна в сравнение на предходната година.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *