Застрахователите повишиха цените по „Гражданска отговорност“

Застрахователните компании повишиха цените на задължителната „Гражданска отговорност“. Това показва проучване на в. „Пари“ за измененията в стойността на полицата от средата на октомври 2009 г. до началото на май тази година. В анализа са включени цените, на които десетте най-големи общозастрахователни дружества у нас продават задължителната застраховка. Стойността на полицата е изчислена за масовите автомобили с двигател до 1800 куб. м, регистрирани в София, като цената е валидна и за територията на Европейския съюз.
Движение
Според сравнение на цената, което дава застрахователният брокер SDI, най-скъпо се продава полицата от „Дженерали Застраховане“ АД. В началото на май компанията предлага годишната застраховка за 464 лв. Ръстът на цената спрямо средата на октомври е 10.5%, тъй като малко преди активната кампания „Дженерали“ продаваше ГО по 420 лв. Най-силно е нараснала цената на задължителната застраховка при „Армеец“. От компанията предлагат полицата срещу 367.65 лв., което е с 24% повече спрямо октомври 2009 г. Мениджъри на компании от общото застраховане се обединиха около мнението, че стойността на „Гражданската отговорност“ ще продължи да расте.

Застраховката ГО е подценена и както знаем, през 2008 г. целият пазар приключи на загуба именно заради тази полица, каза Цветанка Крумова, изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“ АД. По думите й е нормално цените да вървят нагоре, защото се покриват събития в цяла Европа, включително и в държави, където няма лимит на обезщетенията. Нормално е, след като разходите се повишават, да има увеличение и на премиите, е мнението на Златолина Мукова, изпълнителен директор на „Евроинс иншурънс груп“ АД. ЕИГ е мажоритарен собственик на „Евро инс“ АД, което е сред дружествата, повишили цените на задължителната застраховка. Полицата вече се предлага срещу 239.4 лв., а в предходното проучване беше 227.4 лв.

Надолу
Още три компании се престрашиха да увеличат цените. „Булстрад“ повиши премията със 7.23% до 178 лв. „Български имоти“ АД и „Уника“ АД вдигнаха премиите съответно със 7.34 и 6% и вече продават ГО срещу 190 и 205.64 лв. Статистиката показва, че средната премия се повишава, но има какво още да се желае, е мнението на Емил Атанасов, зам.-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“. По думите му в края на 2009 г. полицата все още е губещ продукт.
Четири от десетте най-големи общозастрахователни компании обаче не издържаха и свалиха цените на задължителната полица. „Алианц България“ вече продава най-евтината полица, показва проверка на сайта на дружеството. Компанията обяви и промоционален период, като ГО от „Алианц“ вече струва 170 лв. Спадът спрямо средата на октомври е 38.4%. „ДЗИ – Общо застраховане“ ЕАД свали цената на ГО с 14.1% до 190.20 лв., а „Лев Инс“ продава срещу 185 лв., или с 8% по-евтино. Най-малко е понижението в цените на „Бул Инс“, където спадът е 1.8% до 223 лв. Всяка компания изчислява рисковете, които поема при увеличаване на цената или задържането й, коментира Стоян Проданов, изпълнителен директор на „Бул Инс“. Според него, докато цената достигне до нормалните за Европа стойности, ще минат няколко години.
Статистиката на КФН показва, че за първите два месеца на годината са събрани 98.5 млн. лв. премии по ГО, което е 12.3% ръст на годишна база. Според Емил Атанасов това означава, че цените са се повишили, тъй като обхватът на застраховката в национален план се понижава.

Атанас Христов

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *