Застраховка за колата от 88 до 245 лева

Най-евтино ще е за мъжете между 35 и 60 години от големите градове

С “Гражданска отговорност” ще пътуваме в целия ЕС

85 лева ще струва най-евтината „Гражданска отговорност“ догодина. Тя е изчислена за точно определен тип шофьор и кола. Водачът трябва да е мъж на възраст между 35 и 60 години с 10-годишен стаж зад волана. Колата му да е с мощност до 1300 куб. см, между 7 и 15 години, регистрирана в голям град. Возилото не трябва да е пътувало в чужбина през последните три години.

От 88 до 245 лева ще струва „Гражданска отговорност“ за най-масовите автомобили догодина. Задължителната застраховка ще поскъпне с 50%, сочат данните на Комисията за финансов надзор. От 1 януари ще броим средно по 150 лева за кола с двигател до 1800 кубика. Това е с 50 лева повече, отколкото сме плащали сега. За най-мощните коли с обем на двигателя над 2500 куб. см ще се плащат от 120 до 435 лв., или средно около 240 лв. Силната конкуренция между компаниите няма да позволи рязък скок в цената на „Гражданска отговорност“, коментират експертите. Догодина с една полица ще пътуваме във всички страни от Евросъюза.

Хората, които не пътуват в Европа с автомобила си, ще плащат значително по-малко за „Гражданска отговорност“ за 2007 г. Премията по застраховката ще зависи от вида и техническите характеристики на колата, тъй като катастрофите и плащаните обезщетения много зависят от тях. Освен това застрахователите ще ползват различни коефициенти към базовата премия, за да определят цената на застраховката. Тя ще зависи от

пол, възраст, опит на водача

и причинени от него катастрофи, начин на ползване на МПС, регион на обичайно движение, брой на ползвателите на МПС, година на производство и др. Всеки застраховател ще прилага и различни отстъпки или увеличения, които отразяват начина на сключване на застраховката – директно или чрез посредник. В резултат цената за отделните дружества ще варира в широк диапазон.

Комисията за финансов надзор ще прецени дали предложените премии са достатъчни, за да се плащат обезщетения. Ако цените не гарантират финансовата стабилност на компаниите, може да се поиска вдигането им. Но това ще стане само

ако някой започне дъмпинг на пазара.

Преди няколко месеца шефове на застрахователни компании заявиха, че поскъпването може да бъде до 300 евро за годишна застраховка. Но тези прогнози не се сбъднаха. За да се гарантира финансовата стабилност на компаниите, тече прелицензирането им по „Гражданска отговорност“. В законовия срок до 1 септември 2006 г. в Комисията за финансов надзор документите си подадоха всички компании без „Кю Би И Иншурънс (Юръп) Лимитид“ – клон София. Тя доброволно се отказва да предлага застраховката.

Към документите си дружествата подават и презастрахователен договор за 2007 г. Ако КФН откаже нов лиценз на компания по застраховката, тя няма да има право да я предлага, но ще продължи да изпълнява задълженията си по вече сключените договори.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *