Затягат колана с още 50 млн.

Нови параметри на актуализация на бюджета предлага финансовото министерство. Според предварителните анализи ведомствата ще получат по-малко пари. В същото време управляващите признаха, че кризата с КТБ ще нанесе сериозен удар върху икономиката.

По-икономичен вариант на актуализация на бюджета ще предложи правителството на Бойко Борисов. Допълнителните пари за министерствата ще са с 50 млн. лева по-малко от предвидените в проекта на служебния кабинет. Това показват предварителните разчети на финансовото министерство.

Внесеният от правителството на Георги Близнашки проект за актуализация на бюджета ще бъде оттеглен. А дебатите по новия вариант на кабинета „Борисов“ започват днес, съобщи вестник „Стандарт“.

Финансовият министър Владислав Горанов събира сутринта социалните партньори, за да чуе тяхната позиция по предлаганите от правителството параметри. В мотивите, с които се оттегля внесената от служебния кабинет актуализация, се подчертава, че надграждането ще е в две посоки – фискална консолидация и допълнителни законови промени в контекста на отнетия лиценз на КТБ, съобщи БНР вчера.

С новия законопроект ще се направи усилие да се свие прогнозираният дефицит. Прогнозите за неизпълнение на приходите по държавния бюджет се очертават в размер на 1.0618 млрд., което е 1.3% от прогнозирания брутен вътрешен продукт (БВП).

Признава се съществуването на натиск при разходите на някои бюджетни системи. Това изисква и осигуряването на допълнителен ресурс, за да не се позволи възникването на нови просрочени задължения в края на годината.

Финансистите посочват като най-сериозен проблема с недостига на пари в МВР. Анализът им показва, че не съществува възможност за оптимизиране и ограничаване на разходите на това министерство, с което да се посрещне очертаващият се недостиг.

Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата за тази година е 125 700 милиона лева, от които 110 милиона лева за разходи за персонал.

При финансирането на социални плащания по бюджета на социалното министерство не достигат 50 милиона лева, от които 36 милиона лева за помощи за домакинствата, програми за заетост, гарантиране и изплащане на социални помощи в системата на социалното подпомагане.

За здравното министерство са нужни 24 милиона лева. На регионалното ведомство трябват над 16 милиона лева. Толкова пари не достигат и в министерството на земеделието.

По бюджета на ВСС липсват 10 милиона лева, а в правосъдното министерство още 5 милиона лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *