Затяга се режимът за даване на българско гражданство

След разразилия се миналата година скандал с търговия на български паспорти властта смята да затегне режима за получаване на българско гражданство.Затяга се режимът за даване на българско гражданство.

Резултат с изображение за българско гражданство

Желаещите да получат гражданство ще попълват специална декларация, в която изрично ще посочат в кои държави са били през последните 10 г. Това става ясно от промени в наредбай3, изготвени от Министерството на правосъдието и засягащи процедурата по даване на българско гражданство. Поправките са публикувани за обществено обсъждане, като целта им е да бъде „усъвършенствана“ процедурата при проверката на кандидата и дали има „заплаха за националната сигурност, обществения морал и обществения ред“. Затяга се режимът за даване на българско гражданство.

Тези поправки явно имат за цел да следят за лица, които са били в зони или държави, в които има терористични организации. Такава практика имат например САЩ, които отказват визи дори само на основание, че дадено лице е било в държава, която САЩ смятат за проблемна или място с концентрация на тероризъм. Със сигурност подобна декларация не само ще бъде основание за отказ от даване на гражданство, но и предполага изследване на миналото на всеки кандидат, информира в.Сега.

С поправките работата на МВР и ДАНС ще бъде по-прецизна, се казва още в мотивите. Те предвиждат и други документи, изисквани досега от кандидата за гражданство, да се предават по служебен път между институциите, така че да се подобри административното обслужване.

В процедурата за придобиване на българско гражданство се предвижда служебно осигуряване от Българската агенция за инвестиции и от Министерството на икономиката на удостоверенията за направени вложения и инвестиции от лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство по съответните разпоредби на закона.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *