„Захарни заводи“ инвестира 11.2 млн. лв. в нова инсталация

"Захарни заводи" инвестира 11.2 млн. лв. в инсталация за производство на етанол

[Захарни заводи]

„Захарни заводи“ инвестира 11.19 млн. лв. в нова инсталация за производство на етанол. Технологията е иновативна, а процесите са с много високо ниво на автоматизация, съобщиха от компанията.

Доставчик на основното оборудване е украинската компания Techinservice Limited, а главен изпълнител на строителството е „Вито-95“ ООД – Стара Загора.

С новата мощност производственият капацитет ще се увеличи на 60 хил. литра етанол дневно при много ниски специфични енергийни и други експлоатационни разходи. Инсталацията дава възможност и за производство на дехидратиран спирт за индустриални цели. Очакванията са за оптимизиране на технологичните процеси и разширение на пазарите на дружеството.

Инвестицията е част от вложените средства за модернизиране на завода за спирт, чиято обща стойност досега е 46 млн. лв., уточниха от „Захарни заводи“.

Компанията

„Захарни заводи“ е публична компания, в която влизат предприятия за производство на захар, на захарни изделия, на етилов алкохол и високопротеинов фураж, печатница, собствен ТЕЦ, завод за ремонтно-механични услуги, търговско дружество.

Основни акционери в дружеството са „Захар инвест“ – Горна Оряховица, „ГУ – Фарадей“ – Стара Загора, „Ритъм-4-ТБ“ – Стара Загора, които държат 97.07% от капитала. Акционери са също 12 други юридически лица, както и 1565 физически.

Сред продуктите на групата са захар с търговската марка „Сладея“, бонбони „Лукчета“, „Карамел му“, „Теменужка“, „Кръц-кръц“, „Карамел лакта“, „Лимонови резанки“, вафли „Чайка“, „Матео“ , „Етър“, „Локумът с розите и розоберачката“, десертчетата „Чайка“.

За първите девет месеца на 2018 г. компанията отчита 83.716 млн. лв. приходи от продажби, което е спад от 27.53% спрямо същия период на 2017 г. Нетната печалба на групата обаче достига 1.366 млн. лв. срещу загуба от 1.764 млн. лв. за деветмесечието година по-рано. Акционерното дружество отчита намаление в търговските и други задължения, в текущата част на дългосрочните заеми, както и в краткосрочните задължения към банки.

Акции

През август миналата година „Захарни заводи“ пласира успешно конвертируеми седемгодишни облигации, след като бяха записани 94% от предложените ценни книжа на цена от по 100 лева за всяка. Пласирани са 188 288 облигации при заложен минимален брой за успеха 160 000. В проспекта си компанията беше заявила, че възнамерява да използва приходите от облигационната емисия, за да изплати оставащия си дълг.

За деветмесечието на 2018 г. са изтъргувани 14 296 акции на „Захарни заводи“. Минималната цена е била 3.02 лв., максималната – 5 лв., а средно претеглената – 4.62 лв. за акция, става ясно от междинния доклад за дейността на дружеството.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *