Защо биткойнът все още не е балон


Скоро написахме защо биткойнът може отново да върви към фазата на балонизиране. Сега обаче, ще погледнем към това защо криптовалутата все още може да не е достигнала до там.

Но преди това задължително трябва да имате предвид следното нещо – биткойнът не е подходящ за търговия от хора със слаби нерви, или ниска толерантност към риск. Повишения, или загуби в рамките на 20, или дори 30%, при това само за ден, не са нетипични явления за криптовалутите.

Снимка: iStock

От началото на годината, биткойнът е поскъпнал над три пъти. Това обаче, е далеч под повишението му от над 18 пъти през не толкова далечната 2017-та година, когато биткойнът достигна до фаза на балон и всички започнаха да говорят за него.

За съжаление на инвеститорите в криптовалути, прогнозите на много анализатори, че биткойнът може да поевтинее сериозно се сбъднаха, след като достигна нива от близо 20 000 долара през 2017-та година. Не липсват обаче все още такива, които са на мнение, че криптовалутата на практика не струва нищо.

Битĸoйнът нямa вътpeшнa cтoйнocт. Или тoй мoжe дa ce пoвиши дo 100 000 дoлapa, или пъĸ дa пoeвтинee дo нyлa, защото не е подкрепен от други активи, информира infostock.bg.

Имaйтe в пpeдвид, чe нa тexнoлoгичния NАЅDАQ мy бяxa нeoбxoдими 17 гoдини дa ce въpнe дo пpeдxoднитe cи въpxoвe. А биткойнът успя да достигне на около 30% от върха си, при това само по-малко от година след срива си. И това може да е признак, че криптовалутата може да не е изпаднала в „забрава“.

Има още няколко признака, че биткойнът все още не се е балонизирал:

Биткойнът има реално предназначение

Криптовалутите са нещо, зад което има стойност (блокчейн технологията), макар и не вътрешна – те опосредстват международни плащания за стоки и услуги (макар и често да служат за пране на пари на сенчестия бизнес, или пък нелегално изнасяне на капитали от страни, където това е забранено).

Китайските инвеститори например, както и инвеститорите в страни с капиталови ограничения, използват биткойна, за да изнасят своето богатство от страната и до голяма степен се определят като фактор, предопределящ ръста в цената на валутата.

Биткойнът се търгува при прозрачни правила

Правилата за търговия с автономната и нецентрализираната валута, която не попада под регулацията на никоя финансова институция, са ясно определени. Тоест валутата не е „пирамида”. Тя не е обект на въздействие и от страна на правителствени решения, или решения на централни банки, за разлика от популярни валути, като швейцарския франк, който до голяма степен е заложник на централната банка на страната.

Все още много участници не са влезли във валутата

След като се опариха и биткойнът дълго стоя при нива от под 5 000 долара, той бързо се възстанови и поскъпна над три пъти само за около шест месеца. Толкова бързо повишение, на практика не даде възможност на голяма част от инвеститорите да влязат във валутата. Скептицизмът към биткойна все още е много висок от страна на анализаторите и професионалните инвеститори. Масовият купувач на биткойн пък, все още липсва от картинката.

Основната характеристика на един „финансов балон”, освен експоненциалното поскъпване на актива, или активите, е неговата масовост. Тоест, до балон се стига едва когато, всички, или почти всички са си купили един актив. Броят на потенциалните инвеститори в биткойни, се определя като хиляди пъти по-голям от този на настоящите инвеститори във валутата.

Предвид на ограничената бройка на биткойни, които могат да са в обръщение – едва 21 милиона, потенциалът за поскъпване на валутата може и все още да не е напълно изчерпан. Експертите припомнят, че балоните се формират когато всички инвеститори, техните братя и сестри и родители са влезли на „горещия” пазар. Както се вижда, ситуацията при биткойна, все още не е такава. Когато обаче, таксиметровия шофьор започне да ви говори за биткойни, може би е момента да започнете да се притеснявате.

Не всички са единодушни, че биткойнът ще продължи да поскъпва

Друга отличителна черта на балоните е, че обикновено при техния пик, всички очакват актива в който са инвестирали да продължи да поскъпва до безкрай. В момента, мненията сред експертите са по-скоро разпределени равномерно, като дори може би леко преобладават негативните мнения, относно бъдещото движение в цената на крипто-валутата.

Негативните новини, свързани с потенциалната регулация на криптовалутите, в съчетание с масовото надигане на глас срещу новия проект на Facebook – Libra, идват да подскажат, че все още не сме достигнали до масова истерия.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *