Защо в ЕС работят на непълен работен ден

31,2 милиона жени и 9,5 милиона мъже на възраст от 20 до 64 години са работили на непълен работен ден в ЕС през 2018 г., показват данни на Евростат. Това представлява 19% от общата заетост.Защо в ЕС работят на непълен работен ден.

Резултат с изображение за ес работа

Анкетираните съобщават, че основната причина за работа на непълен работен ден е:
-не се намира работа на пълен работен ден (26%),

–гледане на деца или нетрудоспособни възрастни (24%)

Мъжете (36%) съобщават, че са работили по този начин, защото не намират работа на пълен работен ден по-често от жените (23%). От друга страна, работата на непълно работно време за гледане на деца или нетрудоспособни възрастни се съобщава по-често от жени (29%), отколкото от мъже (6%).
Работа на непълно работно време поради липса на достъп до работа на пълно работно време е най-висока в Гърция, а най-ниска е в Естония, информира economynews.bg.
В държавите-членки на ЕС делът на лицата, които са работили на непълно работно време, тъй като не са могли да намерят работа на пълен работен ден, варира значително.

Най-голям е делът на Гърция (70%), следван от Италия (66%), Кипър (65%) и България (59%). Най-ниските дялове са регистрирани в Естония (6%), следвана от Белгия, Чехия и Словения (7% всеки) и Холандия (8%).

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *