Защо Гърция не може законно да напусне еврозоната

Въпреки че мнозина в ЕС са на мнение, че единствената възможна реакция на фалит на Гърция е напускането на еврозоната, те пренебрегват правните основи на ЕС и единната валута, пише Оливър Панеке за EUObserver.

Докато напускането на ЕС е ясно регулирано от договорите за съюза, няма механизъм за напускането на еврозоната, посочва той. Еврото замества предишната валута при изпълнението на дадени критерии, като достъпът и членството в еврозоната са ясно дефинирани, но нито едно споразумение или протокол не допускат метод за извеждане на страната от единната валута при обявяване на банкрут, добавя авторът.

През 2009 г. ЕЦБ в свой доклад посочва, че „законово е невъзможно страна да бъде експулсирана от ЕС или европейския монетарен съюз“. В случай че няма законово задължение това да се случи и нито една институция не разполага с възможността да принуди Гърция да напусне, защо тогава се говори за Grexit, пита Панеке.

Ако Атина в крайна сметка фалира, правителството няма да може да плаща вътрешните си разходи и външните си задължения. Според някои единственият изход е страната да възстанови предишната си валута и да напечата от колкото пари се нуждае, което би повишило конкурентоспособността на страната. Други обаче посочват, че драхмата ще поречи на търговията с еврозоната и ще направи вносните стоки по-скъпи, което в крайна сметка ще попречи на страна да изплати дълговете си с обезценени драхми.

Панеке е на мнение, че по-рационалното решение е Атина да запази еврото дори и след банкрут, и посочва, че Черна гора, Косово, Ватиканът, Сан Марино и Андора ползват единната валута, въпреки че формално не членуват в еврозоната.
Предвид че Гърция не може да бъде експулсирана насила от еврозоната, логично е да се допусне, че фалиралата Гърция не може да бъде поставена в по-лошо положение от тези страни, които никога не са били в еврозоната и никога не са изпълнявали критериите за участие в нея, твърди авторът.

Той смята, че Еврогрупата и Гърция може да се споразумеят за прекратяване на правото на Атина да гласува по свързани с еврото въпроси и забрана да печата пари, докато не изпълни отново критериите за членство в еврозоната.

Според Панеке това е единственият сценарий, в който не се нарушават договорите за ЕС, избягват се проблемите около връщането на драхмата, Гърция запазва достъпа си до пазарите на ЕС и вероятно би била в състояние да плати част от дълга си.

Единствените, които ще загубят в този случай, са онези, които вече са заложили, че Гърция ще напусне еврозоната и ще върне драхмата, която рязко ще се обезцени, посочва авторът. Обратно, ЕС ще действа съгласно договорите си, според които целта му е опазване на мира, ценностите си и добруването на народите в него.

Запазването на Гърция в еврозоната е най-подходящото нещо, което ЕС може да направи, за да постигне целите, дефинирани в договорите за съюза, и премахването на дискриминацията към Гърция в сравнение със страните, които ползват еврото, а не са част от еврозоната, е добро начало, завършва Панеке.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *