Защо е трудно да се улови икономическия ефект от технологичните иновации?

По света има огромен ентусиазъм относно технологичните иновации, символизирани от Силициевата долина. От тази гледна точка американската изобретателност представлява истинско конкурентно предимство, на което другите се стремят да подражават.

Оказва се обаче, че е трудно да се открият предимствата на тези нововъведения в статистиката за БВП, пише за сайта project-syndicate.org Джоузеф Стиглиц, професор по икономика в Columbia University и Нобелов лауреат. Бил е председател на Икономическия съвет към президента Клинтън и главен икономист на Световната банка.

Това, което се случва днес, е аналогично на развитието преди няколко десетилетия в началото на ерата на персоналните компютри. През 1987 г. икономистът Робърт Солоу – удостоен с Нобелова награда за своята пионерска работа върху икономическия растеж – се оплака, че „можете да видите компютърната епоха навсякъде, но не и в статистиката за производителността“. Има няколко възможни обяснения за това.

Може би БВП наистина не улавя подобренията в стандарта на живот, които компютърната ера поражда. Или може би това нововъведение е по-малко значимо, отколкото неговите привърженици вярват. Както се оказва има някаква истина и в двете гледни точки.

Припомнете си как преди няколко години, точно преди срива на Lehman Brothers, финансовият сектор се гордееше с иновативността си. Като се има предвид, че финансовите институции привличаха най-големите таланти от цял ​​свят, човек би очаквал точно това. Но при по-внимателно вглеждане стана ясно, че по-голямата част от тези иновации включват разработването на по-добри начини за измами, манипулиране на пазарите без да те хванат (поне доста време) и експлоатиране на пазара.

В този период, когато ресурсите се стичаха към този „иновативен“ сектор, ръстът на БВП бе значително по-нисък, отколкото преди. Дори и в най-добрите времена тези иновации не доведоха до увеличаване на стандарта на живот (с изключение на банкерите) и в крайна сметка предизвикаха криза, от която едва сега се възстановяваме. Нетният социален принос на всички тези „иновации“ бе отрицателен.

По подобен начин дотком балонът, който предхождаше този период, също бе белязан от иновации – уеб сайтове, чрез които човек може да си поръча храна за кучета и безалкохолни напитки онлайн. Поне тази ера остави наследство от ефективни търсачки и оптична инфраструктура. Не е лесна задача обаче да се прецени как спестеното време от онлайн пазаруването или спестяването на разходи заради засилената конкуренция (поради по-голямата лекота на сравнение на цените онлайн) оказват влияние върху стандарта на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *