Защо има дефицит от български зеленчуци на пазара?

Площите за отглеждане на зеленчуци у нас са се свили над 2 пъти за последните 9 години. Една година преди България да влезе в Европейския съюз през 2006 г. зеленчуковите градини в страната са се простирали върху 710 хиляди декара. През 2014 г. тези площи са се свили до 300 хил. дка.

Това показват данните на Министерството на земеделието и храните, това обяснява и дефицита на български домати, краставици и картофи в българските магазини. Липсата на държавна политика в този сектор предизвика криза, която трудно би се преодоляла в близките години. Дори и през новия програмен период стопаните не очакват особено раздвижване на пазара, защото той се нуждае от сдружаване на фермерите и от ефективна борба със сивия сектор, коментира Farmer.bg.

Статистиката показва, че през миналата година площите със зеленчуци са се свили с още 23%, като на този етап не може да се прогнозира как ще протече кампанията през тази година. Най-голямо е намалението на площите с краставици, корнишони и пипер, където се изисква ръчен труд, но поради ниските изкупни цени на продукцията стопаните не могат да покрият разходите си.

Общото производство на пресни зеленчуци, картофи, ягоди и сухи бобови култури през миналата година е бил 524 109 тона, от които най-голям е делът на произведените картофи – 132 651 тона (25%), домати – 120 489 тона (23%) и краставици – 51 297 тона (10%).

Дъждовното лято на 2014 г. е основната причина според експерти за намаление на произведените количества. При дините и пъпешите сривът е бил наполовина спрямо 2013 г. При картофите реколтата е намалена с 29%, а при пипера – с 22%.

Леко задържане се отчита в оранжерийното производство на пресни зеленчуци, картофи и ягоди. През миналата година са произведени 92 564 тона. Най-голям е ръстът на произведените оранжерийни салати (+21%) и краставици (+9%).

Единствената добра новина е, че добивите при основните видове зеленчуци се увеличават в сравнение с 2013 година.

Статистиката отчита още, че 96% от произведените зеленчуци са успешно реализирани, като 66% от тях са предназначени за търговската мрежа, 18% – са преработени за консерви, за собствена консумация са използвани 13%. Износът е почти символичен – едва 3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *