Защо не разкриват атентатора от Бургас?

Означава ли това, че разследването е дилетантско?
Дали шортите са типичното облекло на един атентатор-самоубиец? Този е един от въпросите, които възникнаха през седмицата след атентата на бургаското летище. Непосредствено след нападението българските власти разпространиха кадри на предполагаемия убиец – с дълга коса и къси панталони. Но някои арабисти определено изпитват съмнения, че един атентатор-самоубиец би се впуснал в „свещена мисия“ в подобно облекло, пише германският журналист Франк Щир на страниците на „Ди Цайт“ и продължава така:
Седмица след експлозията, при която загинаха седем души, за организирането и извършването на атентата се знае точно толкова малко, колкото и в първия ден. Следователите не дават никакви обосновани сведения, данните са противоречиви и объркващи – и само подхранват спекулациите и конспиративните теории.
Най-напред бе съобщено, че атентаторът е с тъмна коса, после – че бил блед и със сини очи. Говорел руски, но също така и английски с арабски акцент. Намирал се в България между четири и седем дни преди атентата, но може би и цял месец. Вероятно е влязъл в страната от Румъния или от Турция или пък е пристигнал със самолет от Шенгенското пространство.
Версията на Цветанов не е вярна?

Лутането продължава

Непосредствено след взрива българският вътрешен министър Цветан Цветанов изрази увереността си, че разкритията няма да се забавят. „Можахме да снемем ДНК-данни и пръстови отпечатъци от тялото на атентатора. Ще ги сравним с данните на международните полицейски органи, за да определим самоличността му“, заяви Цветанов.
Този подход обаче не доведе до желания резултат. „ДНК-профилът и пръстовите отпечатъци не съвпадат с данните на нито една от разследващите организации по света“, съобщи министър-председателят Бойко Борисов. И фалшивата шофьорска книжка от Мичиган, намерена у мъжа, не помогна на следователите. Кой е той, откъде е дошъл, дали е действал сам или е имал съучастници – за всичко това не се знае абсолютно нищо.
И още нещо доста смущаващо: ранената при взрива израелска туристка Гилат Кулангиас описа събитията по израелската телевизия. Нейната версия обаче се различава коренно от тази на министър Цветанов. Той заяви, че бомбата е избухнала в раницата, която носел атентаторът. Кулангиас, чийто мъж загива при експлозията, описва нещата така: „Той дойде до автобуса, взе един куфар от багажното отделение и сложи раницата си на негово място. Поради това мъжът ми и един приятел се скараха с него. След което „операторът“ предизвика експлозията.“
„Защо не покажат моите снимки?“
За разлика от разпространяваните от българските медии версии, разказът на Кулангиас е наблюдение на очевидка. Във връзка с което някои наблюдатели питат: защо разследващите органи в България са пуснали свидетелката да отпътува още на следващия ден, без преди това да са я разпитали подробно?
Останките от тялото на предполагаемия атентатор-самоубиец се пазят в една от бургаските болници, аутопсията е извършена от съдебния лекар Косьо Янков. И той упреква следователите, че са допуснали грешки – например защото са разпространили фоторобот на мъжа, но не и снимките, които лекарят направил по време на аутопсията. Според д-р Янков тези снимки биха помогнали много. „А сега медиите разпространяват портрет на мъж, който прилича на брат ми, да речем. Защо не покажат моите снимки? Ако бъдат обработени с фото-шоп, те дори биха могли да заприличат на паспортни снимки“, казва Янков.
 

Израел твърди, че зад атентата стоят Иран и Хизбула. България пък казва, че на този етап това не може да бъде доказано.

Във вторник премиерът Борисов обяви, че има напредък в разследването, но същевременно призна, че още не се знае нищо за идентичността на атентатора и на неговите вероятни съучастници. Само толкова: „Става дума за много опитни хора. Както виждаме, те са дошли един месец преди атентата, постоянно са сменяли взетите на лизинг коли и са обикаляли от град на град, за да не бъдат видяни заедно“, заяви Борисов.
Има ли доказателства – или няма?
Министър-председателят не пропусна възможността да уязви държавите от Шенгенското пространство, до което България все още няма достъп: „Може да се окаже, че тези, които говорят, че България не е надеждна граница на Шенген, са прибързали. Може да се окаже, че Шенген не е надеждна граница за България“, каза Бойко Борисов във връзка с варианта, че атентаторът или атентаторите са пристигнали в България със самолет от някоя Шенгенска държава.
По обясними причини израелските и българските власти водят разследването заедно, но очевидно вървят по различни пътища. „Имаме достатъчно сериозни доказателства, че зад нападението в Бургас стоят Иран и свързаната с него групировка Хизбула“, каза израелският президент Шимон Перес пред CNN. А Борисов на свой ред заяви: „В момента няма доказателства, че Хизбула или Иран стоят за атентата на бургаското летище“.

АГ, ДЦ, ДПА, ФЩ, Б. Михайлова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *