Защо Румъния купува F-16 втора ръка?

сп. Business news Europe За държава, която отчаяно се опитва да убеди все по-скептичния ЕС, че най-после е овладяла ширещата се корупция, решението на Румъния да се откаже от провеждането на обещания прозрачен търг по избор на самолети изтребители и вместо това да предложи закупуването за 1.3 милиарда долара за втора ръка американски изтребители F-16, изглежда като доста смешен начин за постигане на целта. Откровенията, последвали в дните след изявлението на румънския президент на 23 март, че след среща на Висшия съвет по национална отбрана – обединение със съветнически функции, което няма изпълнителна власт, но е влиятелно, тъй като се избира от президента – е решено да се изпрати предложение до парламента за придобиването на 24 изтребителя F-16 втора ръка, само увеличиха съмненията около сделката и разпалиха дискусия. В центъра на събитията стои уверението на румънския президент Траян Бъсеску, че причината за предложението за американски изтребители втора ръка е чисто икономическа. На 12 април Бъсеску каза в телевизионно предаване, че разбира се румънските военни искат да заменят старите МиГ-21 Lancer с нови самолети Gripen или EuroFighter , две от основните фирми конкуренти в търга, който им беше обещан от румънското правителство, откакто страната подаде искане за информация до компаниите през 2008 г. Бъсеску каза, че въпреки че военните искат изтребителите на двете фирми, ще трябва да се задоволят със старите F-16, защото страната тъкмо е започнала да излиза от рецесия и бюджетът и е изключително свит.
Без търг и без дебат
Това е вярно. Финансите на Румъния са в много лошо състояние и правителството управлява с помощта на 20 милиарда евро, отпуснати като заеми от Международния валутен фонд (МВФ), ЕС и други. От друга страна твърдението, че сделката за F-16 ще спести пари на данъкоплатците, беше донякъде оборено от Saab, шведският производител на изтребителя Gripen. На 15 април компанията публично разкри офертата, която е планирала да направи в търга, а тя показва една доста по-различна картина. „Предоставили сме на членовете на парламента нашата оферта, за да могат да я обсъдят в детайли. Решихме също да оповестим публично офертата, за да могат медиите и румънското общество да направят сравнение с американската оферта”, каза за Business news Europe Ричард Смит, маркетинг директор на Saab за Румъния. „Ако няма да има търг, а само дебат в парламента, тогава депутатите е редно да имат на разположение цялата информация, преди да гласуват.” По същество офертата на Saab включва същия брой самолети, 24 нови изтребителя Gripen C/D за същата цена, 1 милиард евро. Взимайки предвид, че самолетите са нови, румънската армия няма да плаща пари за модернизация, което ще трябва да направи при сделка за стари F-16. Saab предлага и няколко допълнения към офертата като офсет (вид индустриална компенсация, която САЩ са заявили, че няма да предоставят) на стойност 100% от стойността на сделката, които ще се вложат в румънски компании; схема за изплащане за 15 години (САЩ искат парите наведнъж и веднага); финансиране с ниски лихвени нива чрез Шведската национална служба по дълга. Матс Аберг, посланикът на Швеция в Румъния, каза за „Асошиейтед прес”, че изтребителите Gripen са по-компактни от F-16 и няма да се наложи на Румъния да адаптира пистите си, за да ги използва. Всички тези аргументи подсказват, че цената не е единственият фактор в изчисленията на президента. Ако е така, какво друго влияе върху решението му?
 
Силно лоби
 Неизбежно е всяка военна сделка да носи силен политически елемент. Придобиването на изтребители F-16 реално ще бъде първата стъпка от включването на Румъния към дългосрочната програма на САЩ за създаване на лек многоцелеви изтребител F-35 JSF (Joint Strike Fighter – Единен ударен изтребител). Тези изтребители се произвеждат от Lockheed Martin , съвместно с BAE Systems и Northrop Grumman, а Румъния би получила първия си такъв модерен изтребител към 2020 г. На практика Румъния пренасочва цялата си отбрана към САЩ и както отбелязват анализатори, може да се премине към изтребители F-35, само след F-16. Европейски експерти също признават уменията на американското лоби в подобни дела. САЩ притежават лобистка сила, с която никоя европейска държава поотделно не може да се сравни. „Един от проблемите, които имаме в Gripen  и в другите европейски компании е, че нямаме зад гърба си лобито на ЕС. Винаги в тази роля влиза само  правителството на съответната държава, в нашия случай шведското,” признава Смит от Saab. Настоящият посланик на САЩ, Марк Гитенщайн, има връзки с фирмата производител на изтребителите F-16 Lockheed Martin , след като е лобирал от нейно име и от името на други производители в областта на отбраната пред Конгреса на САЩ по времето, когато е бил съдружник в адвокатската фирма „Майер Браун”. А „пипалата” на американското лоби са навлезли дълбоко в Румъния. Докато румънския данъкоплатец най-вероятно няма да има изгода от решението на парламента за закупуване на стари изтребители F-16, определени хора в Румъния и съмишленици на президента със сигурност ще имат полза. Модернизирането на старите F-16 означава големи договори, като списъкът от възможни фирми според специализираното издание Jane,s Defence Weekly ,  включва израелската Elbit Systems, израелска компания, която чрез „Форт уърт”, тексаско подразделение, е един от доставчиците на авионика за F-16. Директор на Elbit Systems в Румъния е Дуду Йонеску, бивш военен и вътрешен министър. Следва генерал Константин Дегерату, който едва на 31 декември 2009 г. се пенсионира от поста старши съветник на президента Бъсеску по отбраната, за да заеме позицията на управляващ директор и главен изпълнителен директор на американската консултантска компания MIC & Associates, която лобира, освен за други, и за американски фирми от областта на отбраната с бизнес интереси в централна и източна Европа. Все още не е известно кога румънския парламент ще започне дебатите по предложението на Висшия съвет по национална отбрана за закупуване на изтребители F-16, така че ситуацията остава много неясна. Въпреки това едно е сигурно – това е огромно ПР бедствие за Румъния, което разгневява Брюксел, където вече са огорчени от румънските политици, които са се оказали неспособни или не желаят да внесат ред в собствената си държава.
Европейските  Saab и EuroFighter очевидно губещи  
 Моментът, в който дойде изявлението на президента, беше изключително неподходящ, тъй като беше направено само няколко седмици преди Букурещ да е домакин на военното изложение BSDA (Black Sea Defence & Aerospace), на което Saab и EuroFighter  планираха гордо да покажат своите два продукта, които да предложат на Румъния в евентуален търг. Вместо това мястото, където трябваше да са самолетите, сега е празно. Анализатори като Нийлс Шнекер, бивш пилот на изтребител F-16, който работи в Румъния, твърдят, че инвестирането в американски изтребители ще помогне на румънските ВВС да се интегрират към стандартите на НАТО и закупуването на изтребители Gripen би било голям залък за тяхната уста. Европейците от своя страна обаче трезво обясняват, че подобно решение би било по-добре да се вземе след провеждането на открит търг. „Ако Румъния реши да се обвърже стратегически със САЩ, така да бъде. Но вярвам, че трябва да има открит и прозрачен тръжен процес, преди да се стигне до такова решение”, каза Ричард Смит. Тази гледна точка споделя и шведският посланик Аберг: „Никой не поставя под въпрос суверенното право на румънското правителство, президентство и парламент да изберат какъвто тип многоцелеви изтребител желаят. Това, което ние поставяме под въпрос, е даденото от правителството обещание преди време, че ще се проведе прозрачен тръжен процес, което до сега не е станало”. Антимонополните органи в Европейската комисия не са реагирали на плана на Румъния да закупи американски изтребители. Но може да се очаква, че перспективата пари на европейския данъкоплатец да влизат в хазната на САЩ, след като същият този европейски данъкоплатец вече е похарчил огромни суми, за да подкрепя членовете на ЕС, темата с изтребителите допълнително ще влоши и без това обтегнатите отношения на Румъния с Брюксел. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *