Защо спаднаха продажбите на таблети

Глобалният пазар на таблети намаля с 5.0% през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение със същия период на миналата година. Световните доставки са намалели до 32.2 милиона бройки, сочат обобщените данни на американската консултантска компания International Data Corporation (IDC) за пазарни проучвания, консултантски услуги и събития за пазарите на информационни и потребителски технологии и телекомуникации.

Снимка: Pixabay

Тази тенденция се запазва от последното тримесечие на 2017 година, когато за пръв продажбите на таблети намалява на тримесечна база. Tъpceнeтo нa тeзи ycтpoйcтвa e cпaднaлo дopи и в тeзи ceгмeнти, които доскоро са показали растеж, допълват от IDC.

Как се отрази това на петте водещи производители и доставчици:

5. Lenovo. Продажби през второто тримесечие на 2019 г.: 1.9 милиона броя; пазарен дял: 5.8%; годишен ръст/спад: -6.9%.

Въпреки разочароващото представяне, Lenovo успя да увеличи продажбите в САЩ и Западна Европа, както и в Япония.

4. Amazon.com. Продажби през второто тримесечие на 2019 г.: 2.4 милиона броя; пазарен дял: 7.4%; годишен ръст/спад: 46.3%.

Пратките на Amazon.com винаги са били сезонни и това тримесечие не прави изключение. Компанията значително увеличи продажбите си през II тримесечие на 2019 г., което беше свързано с увеличение на покупките и подаръците през юли за националния празник на САЩ.

3. Huawei. Продажби през второто тримесечие на 2019 г.: 3.3 милиона броя; пазарен дял: 10.3%; годишен ръст/спад: -6.5%.

Въпреки нестабилната ситуация, свързани с въвеждането и след това отмяната на санкциите в САЩ, китайската компания успя да запази третото място на пазара, но това не е много сигурно до края на годината. Като се има предвид нарастващото напрежение между САЩ и Китай, бъдещето на Huawei като популярен доставчик на таблети остава несигурно.

2. Samsung. Продажби през второто тримесечие на 2019 г.: 4.9 милиона броя; пазарен дял: 15.2%; годишен ръст/спад: -3.1%.

Южнокорейският гигант все още държи втората си позиция на пазара и дори успя да увеличи пазарния си дял, но това се случи само поради факта, че пазарът се свива по-бързо от предлагането на таблетите с марката Samsung. Въпреки че компанията остава последният бастион от първокласни таблети с Android, компанията бе принудена да намали цените, за да запази продажбите като броя таблети, близки до показателите от края на 2018 година, информира infostock.bg.

1. Apple. Продажби през второто тримесечие на 2019 г.: 12.3 милиона броя; пазарен дял: 38.1%; годишен ръст/спад: 6.1%.

Като безспорен лидер през последните години, Apple успя да увеличи пазарния си дял в сравнение с третото тримесечие на миналата година. Това се дължи най-вече на старта на iPad Air, който се появи на пазара през второто тримесечие на 2019 помогна на Apple да удвои доставката си на таблети с по-голямо времетраене на батерите.

В същото време доставките на iPad намаляха със 7.5% в сравнение със същия период на миналата година, тъй като новите iPad не можаха да задържат продажбите на същото ниво като устройствата от същия клас, пуснати през 2018 г.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *