За пари се кандидатства до края на 2006 г.

Средствата по програмата REECL са ограничени, кредити и безвъзмездна финансова помощ ще се предлагат на потенциалните кредитополучатели до 31 декември 2006 г. Предвижда се общият брой на проектите за енергоспестяване в дома, финансирани по тази програма, да достигне 30 000.

Схемата за отпускане на енергийните заеми няма да е по-различна от тази за потребителските. В зависимост от размера ще се изискват регулярните документи за доказване на доходи и гаранции. Лихвеният процент също ще се движи в рамките на предвиденото оскъпяване за потребителски заеми. Срокът за връщането им е от 1 до 5 години, а сумите са до 15 хил. лв. ОББ ще започне да приема документи за енергийни кредити към 15-20 септември, Пощенска банка – от 19 септември, Банка ДСК – след 23-и.

„Райфайзен“ прави специална промоция, като намалява с 1% лихвата, ако проектът обхваща цял жилищен блок с над 12 апартамента.

За стимулиране на пестенето на енергия в дома са предвидени 30,1 млн. евро, които вече са отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на четирите български трезора. Райфайзенбанк и Банка ДСК получават по 10 млн. евро, ОББ – 5,1 млн., и Пощенска – 5 млн. Допълнително безвъзмездно финансиране от 10 милиона евро по програмата REECL се отпуска от Международния фонд „Козлодуй“ (МФК). Той е основан през 2000 г. със средства на Европейската комисия, страни членки на ЕС и Швейцария. МФК подкрепя финансово извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на ядрената централа „Козлодуй“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *