За първи път жена става канцлер на Австрия

След тежката правителствена криза и скандалното видео от Ибиса конституционният съдия Бригите Бирлайн става първата жена канцлер на Австрия. Това съобщи федералният президент Александър Ван дер Белен в четвъртък. Бирлайн е председател на австрийския Конституционен съд от 2018 г. насам.За първи път жена става канцлер на Австрия.

Резултат с изображение за Бригите Бирлайн

В понеделник цялото правителство на Себастиан Курц бе свалено от влас след вот на недоверие, след като по-рано Курц сложи край на 18-месечната управляваща коалиция с FPÖ, информира investor.bg.

На Ван дер Белен бе възложена задачата да сформира преходно правителство, което ще остане на власт до новите избори през септември и по време на последвалите коалиционни преговори.За първи път жена става канцлер на Австрия.

Свалянето на правителството беше временната кулминация на правителствената криза, предизвикана от скандалните видеоклипове от Ибиса. Снимките от 2017 г., публикувани от SPIEGEL и Süddeutsche Zeitung на 17 май, показват бившият лидер на FPÖ и заместник-канцлер Хайнц-Кристиан Щраше, който говори с предполагаема племенница на руски олигарх.

Наред с другото Щрахе обещава държавни договори срещу помощ в предизборната кампания в полза на FPÖ и спекулира за благоприятните последици от сделка на инвеститора за придобиване на влиятелния всекидневник Kronen-Zeitung.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *