За туризма кризата е към края си

Анализаторите очакват през 2010 г. световната туристическа индустрия да се върне на докризисното си равнище, отбелязват информационни агенции. Според туроператори в момента расте интересът към „събитийния туризъм“.

У нас въпреки кризата и „подраняването“ на Великденските празници туристическият бранш очаква оживление по Черноморието. Първите почиващи във Варна пристигнаха още на 15 март от Франкфурт и ще почиват тук в продължение на три седмици.
Страната ни пък е сред 10-те най-достъпни и подходящи туристически дестинации в света, показвакласация на германското издание на Yahoo! Travel Magazine.
В списъка са ощеМалайзия, Тайланд, Индия, Шри Ланка, Мексико, Хърватия, Турция, Египет и Унгария. Според изданието туристите няма да похарчат напразно парите си, ако посетят някоя от тези държави и ще изкарат незабравима почивка, сред специфичната природа във всяка една от страните.
След посещението на туристическата борса в Букурещ очакваме оживление на румънския пазар по Великден, коментира за БТА председателят на Варненската туристическа камара Марин Нешков.

Той припомни, че независимо от спада нарумънските туристипрез миналата година в сравнение с предходната, техният брой по Черноморието е бил най-голям, но не и като брой реализирани нощувки.
Нешков каза, че камарата не разполага с конкретни цифри за очакваните румънци по празниците, но впечатлението от борсата е, че техният брой ще е по-голям в сравнение с миналата година.
Обикновено по Великден се отчитат около 20 хил. гости от северната ни съседка, обясни Нешков. Той съобщи, че някои отхотелите са спрели да приемат резервации от седмица-две, защото са били претоварени с резервации.
Курортът „Албена“ очаква около 3000 туристи да се настанят в шест хотелски бази за Великден, като 90% от гостите и тази пролет идват от Румъния, съобщи зам.-директорът по маркетинг и продажби Йовка Страшилова.
В Балчик по празниците ще почиват около 200 ранни летовници, по данни на общинската администрация. Хотелите „Мистрал“ и „Лотос“ очакват най-много румънци.
По-малките бази по Северното Черноморие също се включват в „битката“ за туристи, предлагайки им различни бонуси.
Около 50% от базата в архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в Балчик е заета по предварителни заявки, но очакваме в празничните дни много гости от Румъния да дойдат с личните си автомобили, каза за БТА специалистът по културни дейности в държавния културен институт Жени Михайлова.
За Великден по южното Черноморие се очакват гости и от Русия.
Много от българите пък се отправят към Гърция, но тази годинапотокът не е така силензаради стачките, неяснотата в условията и повишените цени.

БТА

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *