За четири месеца са постъпили над 1300 сигнала за сенчестия бизнес

Те, както и други 1145 случая бяха разисквани в 9-те регионални офиса, изпълняващи европейския проект за „Ограничаване и превенция на неформалната икономика” през 2009-2013. Той се осъществява от Асоциацията на индустриалния капитал в България по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.
Горещата телефонна линия 0800 123 58 продължава да действа като част от проекта и приема още данни за нередности, корупционни схеми и ощетяване на гражданите. Експерти от браншовите организации на асоциацията дежурят в приемни дни всеки месец в Националния център „Икономика на светло” в София, на ул. „Тракия” № 15. Там, както и в офисите в цялата страна – Бургас, Варна, Велико Търново, град Гоце Делчев, Кюстендил, Лом, Монтана, Пловдив и Стара Загора, продължават срещите и консултациите за превенция на неформалната икономика и на регионалните представители на програмата.
Реакцията на гражданите най-често е предизвикана от нарушения на трудовото законодателство, срледват сигналите за укриване на данъци, за условията на труд и за етични аспекти в отношенията с работодателите. От сферата на леката промишленост досега са постъпили 24 такива сигнала, 19 – за предприятия от електротехниката, 18 – от машиностроенето, 17 – от пощите, 15 – свързани с информационните технологии, 14 – от небанковите финансови услуги и т. н. По териториален признак най-много случаи са изнесени в Североизточния регион – общо 226, други 204 – в Южния централен и 203 – от градовете Лом и Монтана в Северозападния регион, обявен наскоро и за най-бедния в Европейския съюз.
През тази година експертите ще търсят и ще разчитат много повече и съдействието на медиите и разследващата журналистика, за да осветляват заедно порочните практики, укриването на доходи и данъци, нарушенията при възлагане на обществени поръчки и на трудовите права на хората.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *