Земеделската комисия отложи въвеждането на глоби за офшорки с ниви за 1 октомври

Депутатите от земеделската комисия гласуваха за законопроекта на Румен Христов (РБ), с който се отлага началната дата на налагане на глоби на компании, които нямат право да притежават земеделски земи в България. „За“ проекта гласуваха 11 народни представители, а „против“ – шестима.

Според проекта за изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, началната дата за налагане на глобите става 1 октомври, вместо 1 май.

Припомняме, че според сега действащия закон в България нямат право да притежават земеделска земя компании от офшорни зони и дружества, регистрирани извън Европейския съюз. С последните промени беше въведена санкция от 100 лв. на притежаван декар земеделска земя в нарушение, а след 3 месеца глобата става 300 лв./дка.

По време на дебата в комисията Венцислав Каймаканов от ДПС се обяви против предложените от Румен Христов промени. Той посочи, че през последните месеци фирмите, които са застрашени от глоби, са имали време и административен капацитет да се пререгистрират. Той предложи да не се отлага налагането на санкции, които по думите му засягали три – четири фирми.

Румен Христов заяви, че има наказателна процедура от ЕК срещу България заради законодателството за земите. Той посочи като пример, че японски инвеститори обработват 2500 дка в Монтана, но сега трябва да се освободят от нея. Фирми от САЩ, Китай и Израел, с интерес към инвестиции в земеделието, също ще бъдат засегнати, изтъкна Христов.

Каймаканов репликира, като каза, че сега законът не се спазва, защото няма санкции и не трябва да се правят компромиси.

Ферихан Ахмедова (ДПС) заяви, че няма наказателна процедура, а писмо до МЗХ, което трябва да даде информация за прилагането на законите в България. Относно проекта на Румен Христов тя смята, че предложението е лобистко. „Ако срокът без санкции бъде удължен, казваме на инвеститорите, че в България всичко е възможно и допускаме да минат покрай закона“, смята тя.

Проф. Иван Станков посочи, че е несериозно толкова често да се променят закони. Въпреки това той подкрепи проекта на Румен Христов и препоръча до октомври да се направят допълнителни проучвания.

Промяната не решава проблема с инвестиционната активност, заяви Румен Йончев от ББЦ и декларира, че няма да подкрепи проекта.

Инвеститори трябва да идват, но да обработват земята, а не да извършват спекулативни продажби, каза Светла Бъчварова (БСП). Тя посочи, че е имало фирми, които преди въвеждането на санкциите са се привели в съответствие, след мораториума за земеделските земи, а други не са го направили.

До октомври ще има време за дебати и за търсене на политически консенсус, коментира пред Investor.bg Румен Христов. Той посочи, че междувременно агроминистерството ще анализира режимите на ползването на земеделската земя в ЕС, защото в някои държави членки също са въведени ограничения, но по начин, приемлив за Брюксел.

„Трябва да запазим българската земя защитена от спекулации, но и да не си изгоним инвеститорите“, защити той проекта. Христов отхвърли обвиненията в лобизъм, като каза, че не познава нито една конкретна фирма. Той припомни случилото се на Б

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *