Златни пясъци, ще посрещне лятото, застрашен от екологична криза

И тази година най-старият морски курорт у нас – Златни пясъци, ще посрещне лятото, застрашен от екологична криза.
Според ВиК – Варна ситуацията в курорта се влошава, информира bТВ. Срив в пречистването на водите през лятото няма да има, само ако дойдат по-малко туристи.
„В определени моменти водата, която се приема в повече, е едно към осем. Тоест количествата, които се поемат от станцията няма как да бъдат пречистени и се отвеждат обратно в морето“, обясни Валентин Вълканов, изпълнителен директор на ВиК – Варна.
Прогнозите са, че и този сезон туристите ще се оплакват от мръсното море.
„Ако туристите са повече, както се предполага, трябва да се намали потреблението на вода в района“, допълни Валентин Вълканов.
„Режим на водата във връзка с проблемите с пречиствателната станция, не е възможен. Както не сме допускали такъв предходни години, така няма да допуснем и сега. Това, което можем да гарантираме е, че ще има редовно водоснабдяване“, съобщи Веселин Русев, изпълнителен директор на ВиК „Златни пясъци“.
Заради неравномерното натоварване на станцията в различните часове на денонощието, от ВиК Златни пясъци ще правят локално регулиране по мрежата. Нужен е и ремонт на отходната тръба, за да се намали замърсяването на морето.
„За догодина предвидихме в рамките на курортния комплекс един парцел, който е за изграждане на нова мощност – нова пречиствателна станция, с нова технология, безотпадна, екологична“, отбеляза още Веселин Русев.
Очаква се строителството на новата станция да започне след края на сезона. Дали старата ще издържи натоварването и тази година, ще стане ясно в разгара на лятото.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *