Златото е неблагодарна инвестиция

Златото се насочва към най-добрата си година от три десетилетия насам. Това обаче, не е достатъчно на благородния метал да достигне доходността реализирана от носещите лихви спестовни сметки, на хора инвестирали през януари 1980-та година.
Инвеститор закупил една унция злато за 850 долара преди близо 40 години е реализирал доход от 44% при цена на златото от 1 226.56 долара за унция от 3 декември.
За сравнение индексът S&P 500 е донесъл 22-пъти възвръщаемост на инвестираните средства, след капитализация на получинети дивиденти. Съкровищните бонове са скочили 11 пъти, а спестовните сметки са донесли поне 92% доходност на инвеститорите.
Ако се смята инфлацията, инвестиралите в злато през 1980-та година трябва да реализират доход от още 79% за да си върнат първоначално инвестираните средства.
И докато деветгодишния бичи пазар за златото привлича погледа на институционалните инвеститори и портфолио-мениджърите, в дългосрочен план златото е един от най-неблагодарните за инвестиции активи.
Поскъпването на златото през последните няколко години се предопредели от няколко фундаментални фактора. От една страна колапса на пазара на недвижими имоти в САЩ и последвалата криза в световен мащаб, инициираха покупки на злато, като спасителен остров.
От друга страна за повишението на метала съдействаха поевтиняването на щатската валута, както и формирането на много златни фондове, които купуваха благородния метал. Така вече най-големият златен фонд разполага с повече злато дори от централната банка на Швейцария.
Благодарение на тези фактори златото поскъпна с 32% през тази година, което е най-голямото му повишение от 1979 година насам, превишавайки ръста от 25% на широкия индекс S&P 500 и поевтиняването с 2.4% на държавните облигации.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *