Златото е стабилно под нивата от 1290 долара за тройунция

Златото е стабилно под нивата от 1290 долара за тройунция, но силата на долара и отлива на парични потоци от златните фондове заплашват да натежат върху метала. Спот цената е 1288 долара. Вчера бяха налице разпродажби, тъй като спасителното споразумение за спасението на най-голямата португалска банка и скока на акциите намалиха търсенето на сигурност. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в понеделник с 1.79 тона до 800.05 тона.

Пазарите продължават да следят развитията в геополитиката и влошаващото се напрежение. Израел и Хамас се споразумяха вчера да приемат предложеното от Египет спиране на огъня след няколко седмици на битки в ивицата Газа.

От Украйна пък оповестиха, че са в разговори с Москва за връщането на 311 украински войници, които бяха принудени заради битките с бунтовниците да пресекат границата с Русия. В същото време обаче от Русия съобщават, че войниците търсят убежище.

Днес пазарите ще следят и световната икономика, а едно нейно засилване би намалило търсенето на сигурност и подтикнало централните банки да затегнат монетарните си политики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *