Златото изгуби всичко, натрупано през годината

Цената на златото спадна до най-ниското си равнище от 2 януари, губейки целия си аванс, натрупан по-рано през годината. Основната причина е представянето на щатския долар, който отчете единадесетата си поредна седмица на ръст, което засегна търсенето на благородния метал.

Фючърсите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняха с 0,25% до 1 218,80 долара за тройунция в петък. Ден по-рано цената на актива спадна до сесийно дъно от 1 206,7 долара за тройунция – най-ниското равнище от 2 януари, след което се възстанови леко поради разпродажбите на акции в САЩ и търсенето на безопасно убежище.

За седмицата цената на златото отстъпи с 0,17%, отчитайки третата си поредна седмица на червено.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, приключи петъчната сесия с ръст от 0,51% до 4-годишния връх от 85,77 пункта.

По-силният щатски долар обикновено натежава върху злато, тъй като ограничава интереса към метала като алтернатива на останалите активи, които не са деноминирани в американските пари.

Доларът се засили, след като Министерството на търговията съобщи, чебрутният вътрешен продукт е нараснал с ревизираните 4,6% през трите месеца до края на юни.Предишната прогноза бе за разширение от 4,2 на сто.

Темпът на растеж се оказа най-бързият от четвъртото тримесечие на 2011 г. насам.

Оптимистичните данни подсилиха твърденията, че засилването на икономическото възстановяване в САЩ може да накара Федералния резерв да повиши лихвените проценти по-рано, отколкото пазарите очакват. Очакванията за по-високи лихви пък потискат търсенето на злато, тъй като благородният метал среща по-голяма конкуренция в лицето на все по-примамливите лихвоносните активи, доходността при които е във възход.

Представените в петък данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 23 септември. Нетните залози достигнаха 63 884 договора в сравнение с 72 187 в предходната седмица.

Същевременно среброто с доставка през декември поскъпна с 1,07% до 17,625 долара за тройунция в петък, ограничавайки седмичната си загуба до 0,83%. Цената на метал удари седмично дъно в четвъртък, достигайки до най-ниското си равнище от юни 2010 г. от 17,27 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *