Златото изпрати нова седмица на спад на цената си

Златните фючърси се възстановиха отчасти от загубите в петък, поскъпвайки леко в края на сесията в петък, докато търговците продължават да обмислят периода, в който Федералният резерв ще повиши лихвените проценти на фона на публикуването на солидни данни за заетостта в САЩ.

Златото с доставка през август удари дъно от 1 081,40 долара за тройунция в петък, преди да се възстанови към края на сесията до ниво от 1 094,10 долара, добавяйки 0,37% за деня.

За цялата седмица цената на благородния метал се сви с 1 долар, или 0,09 на сто, което е шеста поредна седмица на спад, след като продължаващите очаквания, че Федералният резерв ще повиши скоро основните лихвени проценти, натежаха на пазара.

През целия юли цената на жълтия метал спадна с 6,72% – най-големият месечен спад от юни 2013 г. насам.Фючърсите отстъпиха до 5,5-годишно дъно от 1 072,30 долара за тройунция на 24 юли.

Заетостта в САЩ скочи през юли, а ръстът на работните заплати се възстановява след изненадващото „замръзване“ през юни. Това са все сигнали за една подобряваща се икономика, които могат да отворят по-широко вратите за Федералния резерв на САЩ да увеличи лихвените проценти през септември, предава Ройтерс.

През юли броят на заетите извън селскостопанския сектор се повишава с 215 хил., след като възстановяването на заетостта в строителния и промишления сектор засенчи понижението в добивния сектор, сочат актуалните данни на Министерството на труда на САЩ.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха, че създадените работни места ще се увеличат с 223 хил., а безработицата да остане на нивото от 5,3 на сто. Данните за май и юни бяха ревизирани, за да покажат, че са били създадени още 14 хил. работни места в сравнение с първоначално оповестените. Освен това средната работна седмица се увеличи до 34,6 часа – най-продължителното време от февруари, от 34,5 часа през юни.

Златото е под силен натиск за продажби през последните седмици на фона на спекулациите, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти за първи път от девет години насам през следващите месеци. Централната банка на САЩ е все по-оптимистична по отношение на ситуацията в икономиката, оставяйки вратата отворена за увеличение на ставките още през септември.

Сребърните фючърси с доставка през септември от своя страна поскъпнаха с 0,98% в петък и се установиха при цена от 14,82 долара за тройунция към края на търговията. За седмицата цената на метала нарасна с 0,52%, маркирайки втора поредна седмица на ръст след петте поредни седмици на загуби.

Медта с доставка през септември се обезцени с 0,8 цента, или 0,36%, в петък и се установи на цена от 2 332 долара за паунд след волатилна сесия, достигайки ниското ниво от 2 313 долара – невиждано от юни 2009 г. дъно. За седмицата цената на метала се сви с 1,31 на сто, отчитайки шеста седмица на спад на фона да опасенията за китайската икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *