Златото и среброто на четири и половина годишни дъна

Златото е близо до най-ниските стойности след април 2010, а инвеститорите го продават заради силата на долара и страховете, че е възможен спад на цената до 1000 долара за тройунция. Среброто, също е под натиск заради силата на долара и се търгува близо до най-ниските си нива след февруари 2010 година.

Разпродажбите на жълтия метал започнаха през февруари, когато беше пробит прага от 1180 долара, най-ниско ниво при понижението с 28% миналата година. След това силата на долара и пробиви на технически нива допълнително увеличиха аргументите срещу златото. Технически анализатори са на мнение, че е възможен тест на нивата от 1000 след пробива на 1150 долара. Днес спот цената е 1143 долара. Вчера тя се срина с над 2% до четири и половина годишно дъно на 1137.40 долара. Загубите бяха резки заради пробивите на подкрепите при 1160 и 1150 долара.

Липсата на интерес от купувачи от Китай е обезпокоително. Най-големият потребител на метала обикновено купува много бижута, кюлчета и монети когато цената пада, което дава подкрепа на пазарите. Този път обаче това не се случва. Индия, втория по големина купувач в света, също не показва засилен интерес за покупки при по-ниските цени.

Дилърите очакват доклада в петък за трудовата заетост в САЩ. Силен резултат ще засили долара и засенчи допълнително статута на златото като предлагащо сигурност. Доларът получи нова сила от победата на републиканците, които имат контрол в двете камари за първи път след 2006, което увеличи очакванията на инвеститорите за по-благоприятна за бизнеса политиката.

От друга страна слабостта на преди днешното заседание на ЕЦБ и след изненадващите действия на ЯЦБ миналата седмица дават допълнителна сила на зелените пари. Това повали останалите благородни метали. Среброто се стабилизира, но е близо до четири и половина годишното дъно от 15.13 долара, което удари вчера. Платината слезе под 1200 долара преди да се възстанови незначително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *