Златото падна.Под въпрос сегашната политика на ФЕД

Ценният метал остана на ниски нива, след като американското правителство обяви, че продажбите на дребно са се повишили повече от очакваното през май, а молбите за помощи за безработни са намалели през изминалата седмица, давайки по този начин признаци за устойчивост на икономиката, въпреки затягането на коланите във Вашингтон.
Данните бяха разглеждани като добавка към доводите на ФЕД да прекрати месечното изкупуване на правителствени облигации на стойност 85 млрд. долара. Анализаторите смятат, че постепенното намаляване на стимулите вече е задвижило нагоре краткосрочните лихвени проценти в САЩ, което бе отразено в доходността на съкровищните облигации, и че това спира покачването на златото.
Нивото на спот цените беше с 0.7% по- ниско на 1378.61 долара за тройунция, като те кръжаха с 10 долара над триседмичното дъно на 1366, достигнато във вторник.Отмяната на стимулите може да доведе до по- нататъшно намаление в цените на златото, което се бори да запази равновесие, докато парите от фондовете изтичат от метала откакто цените се срутиха през април. В момента кюлчетата са с 27% по- ниско от рекордните върхове, достигнати през септември 2011г.
Пазарите ще следят отблизо заседанието на ФЕД на 18 и 19 юни. Повечето икономисти очакват ФЕД да намали размера на изкупуваните облигации до края на годината, а някои от тях смятат, че това може да стане още в началото на септември.
Търсенето на злато в Китай, един от основните купувачи на ценния метал, задържа по-голям спад на цената.
Американският суров петрол спечели близо долар и се установи на 96.93 долара за барел. Черното злато записа печалби през шест от последните девет търговски сесии. Този равномерен тласък нагоре му помогна да пробие средносрочната трендова линия, която притискаше пазара, споделиха търговци, като отбелязаха, че нивата 96.25-96.35 са били ключова област на съпротива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *