Златото поскъпна до 1600 долара за унция

Цените на златото  скочиха с над 2 процента, преминавайки над ключовия праг от 1600 долара. Инвеститорите потърсиха сигурно убежище в благородния метал, след като Иран удари военновъздушна база в Ирак, където са разположени американски военни, информира Си Ен Би Си.Златото поскъпна до 1600 долара за унция.

Свързано изображение

На спотовия пазар разно тази сутрин златото поскъпна с 1,9 на сто до 1603,1 долара за тройунция. По-рано през сесията котировките достигнаха 1610,9 долара за тройунция – най-високо равнище от март 2013 година. Американските златни фючърси увеличиха с 2 процента стойността си и една тройунция се търгуваше за 1605,8 долара, информира bnr.bg.

Скокът на цените на благородния метал, разглеждан от инвеститорите като по-сигурен актив във времена на политическа и икономическа несигурност, дойде след иранските ракетни нападения тази нощ срещу силите, ръководени от САЩ в Ирак.Златото поскъпна до 1600 долара за унция.

Свързано изображение

Златото е металът, пленил сърцата и умовете на хората от хилядолетия. То е металът, на който са се възхищавали и боготворели, който са ценили повече от живота и към който са се стремили. Златото е използвано още от древните Шумери, Египтяни, Римляни, Гърци та чак до днес. Употребата му е широка: електроника, медицина, финанси и не на последно място – бижутерството, като златни бижута. Това никак не е случайно, тъй като златото притежава някои изключително любопитни свойства.

Свързано изображение

Златото е най-ковкия метал, един грам злато може да бъде разстлан в един квадратен метър площ, ставайки почти прозрачен. Златото създава много трудно съединения с други елементи, което го прави изключително устойчиво. Не случайно златните бижута не променят цвета си с времето и изглеждат почти като нови, дори когато са на десетки години. Златото е единственият метал, който притежава естествен, блестящ жълт цвят. Още от най-древни времена хората са се възхищавали на това, а златни бижута са били изработвани още 4300 години преди Христа в така наречената Медна Епоха.

Свързано изображение

В днешно време бижутерската индустрия е овладяла и усъвършенствала производството на златни бижута до съвършенство. Може да ги срещнете във всевъзможни форми, цветове, дизайн, размери, марки, като изборът ви зависи изцяло от вашия собствен вкус. (Златото е един от основните символи на лукс и класа. Това е важало до сега и няма да се промени и за напред. Поради ковкостта си от злато могат да се изработват всички типове бижута: златни обеци, златни пръстени, златни колиета, златни ланци, златни медальони и златни гривни.

Поради факта, че чистото (24 каратово) злато е меко, обикновено бива смесено с други метали, за да се получи нужната, за златни бижута сплав. Колкото е по-нисък карата: 22, 20, 18, 14 или 10, толкова по-голямо е съдържанието на допълнителният метал в сплавта. Като допълнителни метали се използват мед, сребро или паладий. Медта, най-често от всичките три. Тя е и тази която придава червеникавият оттенък на златото или така познатото у нас – руско злато.

Резултат с изображение за злато

Златото може да бъде в няколко цвята, в зависимост от металите, с които е смесено. Бяло злато се получава при смесване със сребро и паладий, червеното се получава с мед, жълтият цвят е естественият цвят на златото, дори може да се срещне син цвят злато, когато се добави алуминий. Цветът на златото, не оказва никакво влияние върху качеството. Това което е важно е каратът. В България най-често се среща 14 каратово жълто, бяло или комбинирано злато. Златни бижута от 14 карата злато се маркират с проба 585, което означава че в 1000 единици сплав 585 единици (повече от половината) са злато, а останалото са допълнителните метали. Ние в Магазини Гранат продаваме единствено 14 каратови златни бижута, с проба 585 и придружени с фирмен сертификат.

Изключително интересен и практичен факт е че златните бижута са, може би единственият продукт, който може да си закупите, употребите и след това върнете, като вземете обратно близо 60% от инвестираната сума. Това е така тъй като златото като материал е с много висока стойност и държи статут на световна разменна валута, точно както доларът, еврото и всички останали. Трябва да отбележим че стойността на златото само и единствено се покачва през годините, тоест ако носите едно златно бижу пет или десет години, е много вероятно, когато решите да го продадете обратно, да вземете близо 100 % от първоначалната сума или повече. Нито един телевизор, автомобил, дреха или какъвто и да е друг продукт не предлага подобно безспорно удобство и изгода.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *