Златото се формира от поговорката „купувай слухове, продавай новини“

Но ако Вашингтон наистина просрочи плащанията по дълга си през следващата седмица, дори собствениците на ценния метал ще почустват удара“.
В интервю за британския Telegraph, инвеститорът продължава със старата поговорка“купувай слухове, продавай новини“, която по принцип предполага, че златото ще поскъпне, каквото и да се случи на 2 август. Но САЩ не са Гърция.
„Просрочване на плащанията на дълга на САЩ звучи като перфектната буря за скок в търсенето на кюлчета. Но в действителност е по-вероятно инвеститорите да избягат от облигациите към пари в брой. Това ще доведе до силно поскъпване на долара и на американския дълг. А силният долар ще подтисне всички останали активи. Реално инвеститорите ще бъдат принудени да продават злато, за да покрият загубите по останалите си позиции“.
Според Аш, дори нещата да се развият по този начин, това ще е моментна корекция и в дългосрочен план перспективите за златото са добри.
„Дълговата криза в Америка изглежда е неизбежна, както беше неизбежна отмяната на Златния стандарт от Никсън преди 40 години. Просрочване на плащанията или преструктуриране на дълга, или пък и двете, стават все по-вероятни.“
Въпреки това „физическото злато, неразрушимо и рядко, ще продължа да бъде най-сигурният начин за съхраняване на стойността на спестяванията в световен мащаб. Защото, точно както в еврозоната, дългът на САЩ не може да бъде уреден в пълен размер. И няма да бъде“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *