Зърнопроизводителите обавиха, че спират протестите си до 31 януари

Георги Милев от Националната асоциация на зърнопроизводителите заяви, че земеделците очакват с нетърпение още 2 дати – 15 декември и 2 януари. На 15 декември животновъдите очакват да получат субсидиите си, а на 2 януари земеделците трябва да вземат ваучери за възстановяване на част от акциза за горивото на машините си.
Протестиращите поискаха от председателя на земеделската комисия Десислава Танева да отговори на въпроса кога парламентът ще приеме и закона за браншовите организации. Тракторите ще останат в София заради разрешението за изтегляне, което е след 20 часа тази вечер.
Митингът започна в 12 ч. За втори пореден ден земеделците бяха в центъра на София със 170 трактора. Въпреки че Европейската комисия разреши облекчение на акциза на горивата за земеделски нужди, зърнопроизводителите са скептични, че ще го получат. Според заместник-председателя на Националната асоциация на зърнопроизодителите Радослав Христов, разрешението на ЕК за е добро, но фермерите ще повярват едва през януари, когато видят, че реално могат да се възползват от него.
Христов припомни и ангажимента на министър Мирослав Найденов субсидиите за обработваема площ да бъдат изплатени до края на януари, макар и в намален размер. Едва тогава ще стане ясно дали и в момента не ни лъжат, каза той.
Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизодителите вече е взел решение за съдбата на протеста, но ще го обяви в края на митинга. Протестиращите се отказаха от планираното шествие до Министерски съвет, тъй като по техни данни премиерът отсъства.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *