Иде труден зимен туристически сезон

Очаква се един труден зимен туристически сезон, заяви във Велико Търново зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.
Очаква се спад на туристи от Великобритания, тъй като в условията на финансова икономическа криза и в резултат на обезценяването на паунда, британските граждани се концентрират върху лятна почивка, коментира зам.-министърът, предада „Фокус“.
Тази година всеки от големите курорти в България ще открие официално зимния туристически сезон на различна дата. На 4 декември ще бъде открит сезонът в Чепеларе, на 5 декември – в Пампорово, и на 12 декември – в Банско.
Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма информира, че от началото на годината до края на септември спадът в броя на туристите е с 0,4% спрямо същия период на миналата година. „По отношение на приходите спадът е с 0,2%, което в сравнение с глобалното развитие на туризма, където се реализира спад от 7%, мисля, че добре се справихме”, коментира летния сезон Иво Маринов. Той допълни, че това лято е имало отлив на туристи главно от Великобритания, Скандинавските държави, Сърбия и Македония.
Според него вътрешният пазар обаче трябва да е приоритет за всяка държава, затова и досега направените регистрации са предимно от българи. „Тенденцията в световен мащаб, включително и в България, е за рязък спад на ранните записвания. От гледна точка постигане по-добри ценови нива, туристите се насочват към записвания в последния момент”, информира Иво Маринов.
4 милиона и 400 хиляди лева са предвидени в държавния бюджет за национална реклама на български туристически продукти, каза още зам.-министърът. Той допълни, че освен тези средства са предвидени и средства по ОП „Регионално развитие”, където общият размер на финансирането до 2013 г. е почти 69 млн. и 700 хил. лева. По тази програма са предвидени реализацията на 15 проекта. По думите му в ход на изпълнение са 6 проекта, за 4 са подписани договори и предстои старта на изпълнението им през декември месец, а през 2011 г. предстои реализацията на още 5 проекта. „По тези проекти, които са в ход, са предвидени средства за национални реклами”, заяви Маринов. Той съобщи, че има интегрирани рекламни кампании за пазара на Великобритания, Германия и Русия и там в момента тече обществена поръчка за фирма-изпълнител. За тези рекламни кампании са предвидени около 6 млн. и 400 хил. лева. Предстои да се обяви обществената поръчка и за реклама на туристически продукти по европейските медии-телевизионни и радио канали, билбордове и печатни издания, за където също са предвидени около 6 млн. лева. „Надяваме се само по Оперативната програма следващата година да бъдат усвоени по 15 млн. лева и с тези от бюджета мисля, че ще се справим”, заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *