ИД сече собствени златни монети – ислямски динар

Екстремистите от терористичната групировка “Ислямска държава“ (ИД) са започнали да секат собствени златни монети.

Новата валута ще бъде пусната в обращение от ИД, поела контрол върху голяма част от Ирак и Сирия, се нарича ислямски динар. Това е и името на златните монети,използвани през 630-те години по време на халиф Осман, които ислямистите са взели за образец, пише в. „Дейли телеграф“, цитиран от БТА.

Изданието цитира съобщения в социалните мрежи, разпространени и от противниците на терористичната организация, поставила си за цел да създаде халифат в Близкия изток, и от нейни привърженици, уточнява ТАСС.

„Дейли телеграф“ публикува на сайта си снимки на новите златни монети от социалните мрежи. На тях могат да се видятнадписи с лозунги на ИД, а също и карта на света.

Стойността на един ислямски динар, който се очаква скоро да бъде пуснат в обращение, е139 щатски долара.

По данни на ООН ИДучаства в извършването на престъпления против човечеството и прави чистки по религиозни и етнически признаци.

За плановете на екстремистите да въведат собствена валута бе съобщено за първи път още през ноември миналата година. Според медии тези намерения се основават дадоходите на ИД от продажбата на петрол от окупираните находища, а също от приходите от рекет, банкови обири и отвличания на хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *