Избраха строителя на жп линията Пловдив-Бургас

Спестени са 110 млн. лв. за рехабилитацията на железопътната линия Пловдив-Бургас, е съобщил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, цитиран от пресцентъра на министерството.

Това е разликата между най-ниската оферта от първия търг и предложението на фирмата, която днес е избрана за изпълнител. На първо място е класиран консорциумът „Джи Си Еф – Ск 13 – Трейс рейлинфра“, а цената за строителните дейности по цялото трасе е 316 968 850,42 лева.

Александър Цветков е отбелязал, че проектът Пловдив-Бургас е от изключително голямо значение и с огромни ползи за обществото, защото е „част от т. нар. железопътна „Тракия“, която трябва да се движи паралелно с аутобана. След приключването на проекта ще се постигнат скорости от 130/160 км/ч. при средни скорости в момента от около 80 км/ч., а времето за пътуване ще се намали с 1 час и 10 минути.

Търгът за „Пловдив-Бургас“ бе прекратен в началото на тази година, защото всички оферти надвишаваха с около 30 на сто индикативната му стойност 366,45 млн. лева. Това принуди възложителят – Националната компания „Железопътна инфраструктура“, да повтори процедурата.

Проектът за рехабилитация на железопътната инфраструктура по участъците на линията Пловдив-Бургас е разделен на обособени позиции, за които избраният изпълнител предложи следните цени:

Позиция „1“ – Рехабилитация на железопътната отсечка Михайлово-Калояновец, включително главните коловози в гарите „Михайлово“ и „Калояновец“ – 29 652 343,58 лв. без ДДС;

Позиция „2“ – Рехабилитация на железопътните отсечки Стара Загора-Ямбол и Завой-Зимница, включително главните коловози в гарите „Стара Загора“ и „Ямбол“ и всички гари и спирки между тях – 151 536 000,19 лв. без ДДС;

Позиция „3“ – Рехабилитация на железопътната отсечка Церковски-Карнобат, включително главните коловози в гара „Церковски“ – 135 780 506,65 лв. без ДДС.

Поръчката обхваща проектиране на строителните работи и тяхното изпълнение за всяка обособена позиция. Проектът се финансира по оперативната програма „Транспорт“ от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *