Изненада: Тереза Мей обеща дъжд от британски инвестиции в Африка

Изненада за някои или не, но британската министър-председателка Тереза Мей, която е на посещение в Република Южна Африка (РЮА) в рамките на първата си африканска обиколка, обеща засилване на британските инвестиции в Африка. Това предадоха предадоха световните агенции като новина номер 1 от обиколката/опозицията в Англия я нарече „екскурзия“/ из Черния контенент.
„Днес мога да обявя нова амбиция. До 2022 година искам Обединеното кралство да стане най-големият инвеститор сред страните от Г-7 в Африка“, изтъкна Мей в реч в Кейптаун.
След решението на британците на референдума през юни 2016 година страната им да напусне Европейския съюз, Лондон умножи дипломатическите контакти в усилията си да издейства търговски споразумения, които да заменят тези с Брюксел, отбелязва АФП.
Тереза Мей посочи, че ще използва бюджета си за международна помощ, за да укрепи собствените си интереси, които включват и задълбочаване на търговските връзки с Африка, съобщи Ройтерс.
Великобритания е била шестият търговски партньор на РЮА през 2017 година, уточнява ДПА.
В изказването си в Кейптаун Тереза Мей подкрепи поземлената реформа в РЮА и посочи, че ще обсъди въпроса с южноафриканския президент Сирил Рамапоса.
„Обединеното кралство от известно време подкрепя поземлената реформа. Поземлена реформа, която е законна, прозрачна, която е генерирана чрез демократичен процес“, каза Мей пред журналисти, цитирана от Ройтерс.

През миналата седмица полемиката около реформите избухна след нова електронна изява на Тръмп. „Наредих на държавния секретар Помпейо внимателно да проучи отнемането и експроприацията на земи и ферми в Южна Африка и масовите убийства на фермери“, написа Тръмп в „Туитър“.  „Южноафриканското правителство конфискува в момента земи, чиито собственици са бели фермери“, добави той по повод предаване за Южна Африка, излъчено от крайно консервативната телевизия „Фокс нюз“. В навечерието на общите избори, насрочени за 2019 г., южноафриканският президент Сирил Рамапоса иска да избърза с поземлената реформа, „за да поправи тежката историческа несправедливост“ спрямо черното мнозинство, останала от колониалния период и апартейда.

Властите в Претория съвсем очаквано реагираха бързо на туита на Доналд Тръмп. „Южна Африка изцяло отхвърля това ограничено виждане, целящо единствено да раздели нацията и да ни припомни колониалното минало“, написа правителството в Туитър, като обеща „предпазлива и обединяваща“ аграрна реформа. Външният министър Линдиве Сисулу изрази съжаление от „злополучните“ думи на Доналд Тръмп, базирани на „неверни данни“, и настоя за „разяснения“ от страна на САЩ. Помолена от медии във Вашингтон за коментар, говорител на американската дипломация призова южноафриканските власти към „мирна и прозрачна публична дискусия“ по тази парлива тема. „Нашето становище е, че отчуждаването на земи без обезщетение може да тласне Южна Африка в невярна посока“, предупреди обаче тя, като отказа да посочи какви мерки предвижда да вземе администрацията на САЩ.

„Долу ръцете от южноафриканските проблеми!“ – скастри президента на САЩ лидерът на леворадикалната партия „Борци за икономическа свобода“ Джулиъс Малема и го нарече „патологичен лъжец“. „Международните лидери, които си играят с хорските страхове, не допринасят с нищо“, добави Муси Маймане, водач на основната опозиционна партия „Демократичен алианс“; той потвърди, че е против проекта на кабинета.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *