Изненада: Цветанов твърди, че арестът на Алексей Петров е направен, за да се угоди на западни служби

Твърдението, че е имало подобно искане от страна на западните служби, се огласява за пръв път. „Това е човек с огромно влияние, с огромна власт, подкрепен от много политически формации, коментира Цветанов. Той добави, че представители на партии са били „в много близки, ама много, много близки отношения с Алексей Петров“, без да спомене имена на политически формации или конкретни политици.
Алексей Петров беше арестуван на 10 февруари 2010 година по обвинение за ръководене на организирана престъпна група. Акцията беше наречена „Октопод” и делата по нея продължават и до момента.
Няколко месеца преди ареста, през декември 2009 година, Алексей Петров предаде на премиера Бойко Борисов доклад за „лица и кръгове“, които имали деструктивно влияние върху правителството.
Тогава Борисов коментира, че Петров е постъпил като „лоялен гражданин”.
През 2008 година гръмна скандалът с разработката „Галерия” за подслушването на журналистите Недялко Недялков и Мартин Радославов, тогавашни издатели на вестник „Уикенд“. Впоследствие стана ясно, че подслушването е нареждано от кръга около Иван Драшков, за да се отклони вниманието от изтичането на класифицирана информация, подавана към сайта на Младен Мутафчийски и Огнян Стефанов. След скандала Драшков бе освободен от ДАНС.
После дойде ред и на скандалната среща между вътрешния министър Румен Петков и братя Галеви. Както се оказа по-късно, тя била осъществена от Алексей Петров, защото Галеви имали изключително скандална информация за заместника на Петков – Камен Пенков.
Тогавашният шеф на БОП Ваньо Танов се яви пред специална парламентарна комисия, за да дава показания по случая, и намекна, че служител на ДАНС е уредил срещата на вътрешния министър с Галеви. Ден след това Румен Петков осветли Алексей Петров като офицер на оперативно внедряване от службите и потвърди, че срещата с Галеви е организирана по оперативни причини.
Срещу Петков бе заведено дело заради разкриването на тайния агент, но съдът го оправда. Самият вътрешен министър бе принуден да подаде оставка заради срещата си с Галеви.
Алексей Петров напуска ДАНС през август 2009 година.
Твърдението, че е имал проблеми заради Алексей Петров и влиятелни личности от неговата среда, Цветанов използва като илюстрация на тезата си, че Венета Марковска си е създала достатъчно врагове на сегашната си позиция в съдебната система и атаките срещу нея са заради безукорната й работа.
Многозначителен е фактът, че единствено ТВ7 излъчи този откъс от изявлението на министър Цветанов въпреки присъствието на журналисти от всички столични медии.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *