Изненадващи загуби на хедж фондовете

Средната загуба на хедж фондовете за миналата година е достигнала 4.8% – което е още по-стряскащо, тъй като широкият индекс на американските акции S&P 500 завърши годината без особени изменения.
През 2010 г. хедж фондовете постигнаха почти 10% доходност. Но през 2011 г. късметът е изневерил на мениджърите.
Най-големият хедж фонд в света, който се търгува на борсата, в момента е лондонският Man Group, където има 69 млрд. долара. По последна информация, а тя е за четвъртото тримесечие на 2010 г., от фонда са изтекли за тримесечието нето 1 млрд. долара.
Втори са американските Bridgewater Associates с 62 млрд. долара. Шефът на фонда Рей Далио наскоро обяви, че се присъединява към филантропичните усилия на Гейтс и Бъфет и ще раздаде богатството си за благотворителни цели.
Хедж фондът на Джордж Сорос, Soros Fund Management, е едва седми по размер в бранша с 27 млрд. долара. Седалището му е в Ню Йорк.
В топ 20 на световните хедж фондове, четири са със седалище в Лондон.
В независима новина, публикувана от The Telegraph, става ясно, че през ноември притеснените инвеститори са изтеглили рекордни суми от британските договорни фондове. Според Investment Management Association само за месец са били изтеглени 864 млн. паунда /1.33 млрд. долара/.
Парите на инвеститорите са се насочили към по-сигурните облигационни фонодве, както и към балансираните фондове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *