Износът нараства с 9% през първото тримесечие

Износът на български стоки се увеличава с 8.9% през първото тримесечие на годината, като ръст има както на продажбите в страни извън ЕС, така и към европейските партньори. Само за март обаче темпът на нарастване на експорта се забавя спрямо двуцифрените увеличения през февруари, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Резултат с изображение за износ

Една част от плюса идва от по-ниска база – през първото тримесечие на предходната година износът към страни извън ЕС намаляваше главно заради по-малко продадени горива. Очакванията на някои анализатори обаче са цялата 2019 г. да е по-добра за експорта на български стоки. В своята последна прогноза ЕК например посочва, че липсата на негативните еднократни фактори от 2018 г. (като спад на износа към Турция и Русия и временно контролирано спиране на нефтопреработвателни мощности) би трябвало да компенсира възможно по-слабо търсене от големи търговски партньори. Според анализаторите това е и големият риск за икономиката през 2019 г. – рязко свиване на поръчките от големи търговски партньори като Германия и Италия.

Повече горива, машини и торове

За първото тримесечие на 2019 г. експортът към трети страни нараства с 13.4 % на годишна база. Само за март обаче увеличението е с 10.4%. От най-големите стокови групи с най-голямо увеличение през месеца, а и цялото тримесечие са продажбите на горива, машини и части за тях. Увеличение има и в стойността на износа на фармацевтични продукти и житни растения. Ръстовете са и в номинална стойност, и като количество. Прави впечатление и резкият скок (с 225%) за първото тримесечие на годишна база на износа на торове, информира в.Капитал.

Оръжията, по-голямата част от които са в групата „Специфични стоки и движения“, обаче спадат. Леко понижение статистиката отчита и при експорта на мед и изделия от мед към трети страни.

След силния февруари продажбите в съюза (закъдето са насочени 2/3 от целия износ на страната) отново забавят темп на прираст до 2.8% през март, като така за тримесечието увеличението е с 5%. По-подробна разбивка за експорта към ЕС през първото тримесечие обаче ще има другия месец. Към февруари данните показват, че износът на машини и части продължава да се увеличава.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *