Израел ще строи газопровод до Гърция, Кипър и Италия

Израел ще строи газопровод до Гърция, Кипър и Италия . Израел постигна споразумение с Гърция, Кипър и Италия да построи газопровод за 6 млрд. Евро, по който да доставя синьо гориво на тези три страни. Това съобщи израелското радио, цитирано от ДПА и БТА.

Резултат с изображение за израел газопровод

Изграждането на тръбата по план трябва да приключи през 2025 година според прогнозите на министъра на енергетиката Ювал Щайниц. Очаква се четирите страни да подпишат споразумението за проекта в началото на февруари.

Принципното споразумение бе постигнато година, след като излязоха положителните заключения от проучването за надеждността на проекта на ЕС, допълни Щайниц.

Газопроводът с дължина 2100 км, който ще мине по дъното на Средиземно море, ще струва 6 милиарда евро или 6,8 милиарда долара според първоначалните проучвания.

Участието на други страни в проекта е възможно, ако всичките четири страни са съгласни, уточни израелският енергиен министър. ЕС осигури 70 млн. евро за проучването за надеждността на проекта и за проектиране, информира investor.bg.

„Ако всичко върви по план, очакваме Израел да стане един от доставчиците на енергия на Европа към 2024/2025 година“, посочи Щайниц, подчертавайки голямото икономическо и политическо значение на споразумението.

Министрите на енергетиката на Израел, Кипър и Гърция и италианският посланик в Кипър подписаха меморандум за разбирателство по плановете в Никозия преди година в присъствието на еврокомисаря по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете, припомня ДПА.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *